0 Läs mer >>
***
Det har blivit första advent och December står för dörren.
 
Umeå har den senaste veckan stålsatt sig mot stormar med både regn och snö. Det är typiskt dagar som dessa som man vill avsluta dagen med ett värmande sherrymonster och förhoppningsvis har jag hittat ett som kan sätta guldkant på min första advent.
 
Whiskyn för kvällen är en single cask Balvenie. När jag för första gången skulle doppa tån i single malt-träsket  så provade jag Laphroaigh 10yo som representant för rökig whisky, och en Balvenie 12yo Doubble Wood som representant för den lättare, orökiga whiskyn. Jag vill minnas att jag hajjade till när jag tog min första sipp. Den var så mjuk och len, och jag kunde nästan ha svurit på att nån hade tillsatt honung i flaskan. Mitt första intryck av Balvenie blev en len, söt, lätttillgänglig malt som inte var varken krävande eller (tyvärr) särskillt spännande. Under åren har det intrycket stått sig. I mitt tycke så gör Balvenie bra malt, speciellt om man är ny på single malt, men den saknar wow-faktor. Min favorit hitills har varit deras 21-åriga Port Wood, som för övrigt är en av de bättre port-lagringar jag har provat.
 
Denna single cask höjer hoppet om något med lite mer riv i. Whiskyn är lagrad på ett sherryfat av europeisk ek, vilket brukar ge lite mer attityd till whiskyn ist för den amerikanska eken som är mjukare och sötare. Whiskyn är dessutom okylfiltrerad och är buteljerad på en lite högre alkoholhalt, så detta borde väll bli bra?
 
 
The Balvenie 15yo
Sherry Cask #751
Flaska nr 185/650
47,8%,
 
Doft: Doften är len, men ändå spritig. Röda vinbär och hallon kommer fram tillsammans med lite smått omogna äpplen. Längst bak skymtar karamelliserade apelsinskal. Tråkigt nog så händer det inte så mycket här. Några droppar vatten dämpar alkoholen men bidrar inte med något. Om något så försvagar den frukten och doften blir bara tunn.
 
Smak: Den börjar spritig. Lite hallon-osh-lakrits-skallar letarsig fram tillsammans med äpplena från doften. Alkoholen är ganska stickig men släpper med tiden fram lite lakritsrot och rostad ek. Eftersmaken blir närmast absinth-lik. Vatten dämpar alkoholen men visar istället en ganska sträv grundsprit täckt av en hallon-och-äppel-slöja.
 
Avslutningsvis: Detta var inte alls vad jag väntat mig. Till skillnad från den annars så lena och söta whiskyn jag är van vid så bjuder Balvenie här på en stickig och sträv buteljering. Det känns som att de har tagit bristande sprit och hällt i ett sherryfat för att dölja bristerna. Jag hittar inga söta, torkade frukter och inga varma kryddor. Whiskyn saknar dessutom fyllighet och känns överlag ganska "platt". Komplexiteten som ändå förväntas efter 15 år lyser med sin frånvaro.
Nej jag är tämligen oimponerad!
 
IG
***
 

The Balvenie #751

0 Läs mer >>
***
Inatt bådar slutet på min vita månad!
 
Den senaste månaden har gått i nykterhetens tecken. Nu när Norrland dagligen täcks av frost och kölden borrar in sig i kroppen kommer längtan efter en värmande sherrybomb i slutet av dagen. Nu när avhållsamheten är över (och man dessutom har UFC 193 att titta på) så är det tillfälle att slå på stort!
 
Ikväll blir det således dags att öppna ännu en GlenDronach single cask! Detta är nr 54, ett fat som många har prisat som ett av de bästa på flera år. Jag köpte 2st flaskor av denna när batch 11 släptes. Dock glömde jag att dokumentera detta i min lista av GlenDronach-buteljeringar, vilket ledde till att jag vid ett senare tillfälle köpte yttligare två flaskor. Att ha 4st flaskor av samma fat känns onekligen lite överflödigt, men på pappret så ser denna onekligen bra ut. En myndig single cask från innan destilleriet stängdes, lagrad på Oloroso-fat. Förväntningarna är minst sagt höga...
 
 
GlenDronach Single Cask 20yo
Oloroso Butt #54
Flaska 260/624, 56,6%
Batch 11
 
Doft: En silkeslen doft av massiva, aromatiska röda äpplen fyller näsan. Detta bakas in med ett berg av cognacsinlagda körsbär och näst intill övermogna jordgubbar. Så småningom kommer fylliga fikon och mustig espresso i bakgrunden. Vatten tar även fram lite rostad kokos. Helt enastående!
 
Smak: Mmmm, smaken är söt och djup. Körsbären från doften visar sig tillsammans med päron och fikon. Allt sveps vackert in i espresso och ingefära. Smaken bjuder på mer ek än vad doften antyder och ger en fin balans mellan frukt och kryddor. Med vatten blir den lite lenare och fruktigare, men får även en hint av kardemumma. Den utvecklas längre åt PX-hållet men behåller huvudsakligen oloroso-karaktären.
 
Avslutningsvis: Helt enastående! Denna överträffade mina redan höga förväntningar. Den är en explosion av söta frukter och mörka kryddor, som sannerligen värmer i höstkylan. Detta är själavård på hög nivå och ett varmt välkomnande tillbaka från avhållsamheten. Ännu ett typexempel på varför jag förälskade mig i GlenDronach och är onekligen ett föredömme för andra sherrybomber.
Tidigare tänkte jag att fyra flaskor av denna kändes överflödigt, nu undrar jag om det är tillräckligt...
 
MVG
***

GlenDronach #54