0 Läs mer >>
***
 
Nog för att jag är tämligen frälst när det kommer till whisky, och jag intalar mig att alla som inte är det... ja ni vet bara inte bättre. Med alla er hedningar i åtanke vill jag försöka ändra på det. Mitt whiskyintresse lyckades inte infestera min bror som på något sätt lyckades nörda in sig på absinth instället (hans blogg hittar ni här). Nu känner jag att det är min broderliga plikt att ge lite grundläggande undervisning till honom och alla er andra newbees som helt enkelt vill lära er lite mer, och doppa tårna i whiskyträsket.
 
Vad är whisky?
En helt klart lämplig fråga i sammanhanget kan man tycka. Whisky är destillat gjort på spannmål som sedan lagrats på ekfat. Svårare än så behöver man ju egentligen inte göra det, eller hur?
FEL! Definitionen ovan gäller världen över, men sen finns det särskillda lagar och definitoner för varje land. Definitionen för att nått ska få kallas skottsk whisky säger att whiskyn måste destilleras, lagras och buteljeras i Skottland. Den måste lagras minst 3år och en dag på ekfat och måste vara minst 40% ABV. Faten får dessutom inte vara större än 700 liter.
 
Andra länder har andra regler. Jag vill minnas att Canada och USA bara behöver lagra spriten i 2 år innan den får kallas whisky. Vissa menar tex att Indien är en av världens största konsumenter av whisky, men det grundas på att de dricker en indisk sprit som de väljer att kalla whisky men som är mer lik rom. I indien är det whisky men i Skottland (och en stor del av övriga världen) uppfyller den inte kriterierna för whisky.
I Thailand och liknande kan man kalla billigt risbrännvin för whisky, helt enkelt för att det låter finare och lite mer exklusivt, men det är inte whisky för det.

Endast 3 ingridienser får användas till spriten, nämligen vatten, spannmål och jäst. När whiskyn är klar får man färga den med E150, vilket är en finare ord för sockerkulör (det brunsvarta i bränt socker). Vissa skulle även argumentera att faten bör räknas som en ingridiens, men sånt halabaloo får ni debatera med varandra om (förslagsvis med ett glas whisky i hand).
 
 
Som sagt så är whisky gjord på spannmålsdestillat, och det är inte specificerat vilket spannmål. Whisky kan därför vara gjord på korn, majs, råg eller något annat spannmål. Den kanske mest fisförnäma och mest respekterade sortens whisky är maltwhiskyn. Den är gjord på enbart mältat korn och utgör ca 10% av whiskyn som produceras i världen.
Alla har nog nån gång hört talas om (tex i nån film när en snobbig affärsman plockar fram "findrickat") Single Malt Whisky. Termen "single" betyder att det kommer från ett enda destilleri. Termen "malt whisky" betyder som sagt att det är whisky gjort på endbart mältat korn. Är whiskyn gjord på nått annat spannmål än mältat korn så kallas det "grain whisky". Grainwhisky är oftast lättare i smaken och anses inte lika fint som maltwhisky. Grainwhisky som kommer från ett enda destilleri kallas Single Grain Whisky (logiken är slående!).
Nästan 90% av whiskyn som säljs i världen är Blended Whisky. Det är en blandning av olika malter från olika destillerier som man blandar ut med olika grains. Varje Blended whisky kan då få en egen ettikett (med tex en berömd ripa som maskot) och ett passande namn till det.
Till slut har vi två kategorier kvar. Om ett destilleri destillerar både grainwhisky och maltwhisky så kan man blanda dem och sälja som ett eget märke. Detta är då en Single Blended Whisky. Det är en "blended whisky" eftersom den består av både malt och grain och den är "single" eftersom alla komponenter kommer från ett och samma destilleri. Detta är dock ovanligt, förutom i Japan där man har ett eget synsätt på att dela med sig, destillerier emellan.
Den sista är Blended Malt (även kallad "watted malt" eller "pure malt". Det är när man blandar flera olika maltwhiskys med varandra men inte blandar i någon grainwhisky. Från början kallades det "pure malt", men sen kom nån politiker på att man inte ska använda så possitivt klingande ord som "pure" i samband med alkohol. Man döpte därför om det till "watted" malt. Sen ändrade man (på de flesta håll) den termen till det mindre förvirrande (?) "blended malt". Tyvärr har det resulterat i att folk misstar "blended malt whisky" för "blended whisky". I Japan hade man tack och lov förstånd nog att hålla sig till termen "pure malt".

Whisky produceras världen över men de största whiskyproducenterna är Skottland, Irland, USA, Canada och Japan. Irland och USA stavar det "Whiskey" medan övriga länder tenderar att stava det "Whisky". USA har en egen typ av whisky kallad Bourbon, som måste bestå av minst 51% majsdestillat. Den måste desstuom lagras i oanvända ekfat i minst 2år.

Skottland brukar delas in i 6 olika whiskyregioner: Highland, Lowland, Islay, Islands, Campbelltown och Speyside. Själva regionerna behöver inte säga något speciellt om whiskyn (annat än var i skottland de ligger). Det bör dock nämnas att Islay är kända för sin rökiga smak och de flesta whiskys från Islay är tungt rökiga. Vill du inte ha en rökig whisky bör du inte chansa på en från Islay.

Det sista jag vill nämna är åldersangivelser. När man skriver en ålder på en whisky, tex Highland Park 18yo, så betyder det att den yngsta komponenten måste vara minst 18år gammal. Det betyder inte att det inte kan finnas äldre whisky i den.
Låt oss ta Highland Park som ett exempel. Destilleriets Master Blenders blandar ihop många många fat i en batch av deras 18-åring. Alla faten är minst 18 år gamla. Utmaningen är att få den nya batchen att smaka likadant som den tidigare batchen. Ibland måste man använda komponenter som är tex 25 eller 30 år gammla för att få den rätta smaken, men det är fortfarande bara den yngsta komponenten som bestämmer åldersangivelsen. Så en HP 18 kan alltså innehålla whisky mellan 18 och 45år om det så behövs.
Det är dessutom värt att poängtera; whisky fortsätter INTE att åldras i flaskan. Åldern hänvisar till tiden whiskyn har legat på fat. En 10-årig Ardbeg som buteljerades för 20 år sedan räknas alltså inte som en 30 år gammal Ardbeg.

Där har vi alltså en kort introduktion med vad jag tycker att alla borde veta om whisky. Jag kommer skriva lite fler inlägg som fortsätter på samma spår. Hoppas att ni finner det givande.
Nu, om ni ursäktar, ska jag gå och tvinga min hedniska bror att läsa det här....
***

Whisky 101