0 Läs mer >>
***
 
Jag har inte särskillt stor erfarenhet av Glen Garioch. Tidigt i min whiskykarriär smakade jag deras 12yo men kände att den var lite för "buffig" och blev lite avskräckt. Sedan dess har jag smakat två olika buteljeringar från Adelphi och nu har jag även lagt vantarna på deras 15yo. 

Deras 15yo är inte en del av deras core range utan är buteljerad för travel retail. Det är lite synd, för detta är (spoiler alert) den bästa Glen Garioch som jag har smakat! Så fort jag smakade denna beställde jag två flaskor till skåpet.
  
Alla Glen Gariochs whiskys buteljeras på minst 48% (fan va fint gubbar!), är okylfiltrerade och ofärgade. Medan andra destillerier oftast buteljerar sina travel retail exklusives på 40%, ibland 46%, så drar Glen Garioch till med sexiga 53,7% här. Sen skadar det ju inte att den är enkelt men stiligt förpackad i en grov kartong med charmigt tartan på sidorna. Jag tackar och bockar!
 
 
Glen Garioch 15yo
Lagrad i Oloroso butts
53,7%
Travel Retail Exklusive
 
Doft: Holy fuck! Det luktar fint från början, men dominerande sherry. Men låt glaset stå i 5 minuter så blir doften massiv! Här har vi rödvinsmacererade björnbär, tydliga russin och körsbär. Över allt detta ligger ett räcke av jordigt läder och blöt sten. Efter lite tid kommer kraftigt earl gray-te. Detta är sexyness på hög nivå!
 
Smak: Egentligen hatar jag mig själv för att jag säger detta, men den har den typiska highlandkaraktären, en fyllig vaxighet och läder. Det kanske inte låter så mysigt men jag tänker verkligen på en nyvaxad läderkänga där det fortfarande sitter kvar mossa under. Björnbär doppade i fin mörk choklad. Eken kommer mot slutet och finishen är grön, bitter undervegitation med vaxig kakao.
 
Avslutningsvis: Vad kan jag säga? Här bjuder Glen Garioch på en otroligt fyllig och murrig höglandswhisky. Jag kan sitta en hel kväll och bara lukta på den! Det är helt klart en whisky att "sjunka ner i". Detta är definitionen av "fyllig" whisky. Det är rätt sjukt att den bara kostar ca 500kr (800kr om man vill betala andra för att fara och köpa den i tyskland). Hade denna kostat 1200kr per hade jag ändå köpt minst 2-3st. Från början tänke jag ge den VG++, men nu när jag, i skrivandets stund, sitter med ett glas så inser jag att jag inte kan ge den någon mindre än ett MVG! Fantastisk whisky, som påminner om Ben Nevis när den är som absolut bäst.
Förr såldes GlenDronach 15yo för en 500-lapp. Man skulle ha stockat upp medan man kunde.
Förr såldes Glengoyne 21yo för 750kr. Man skulle ha stockat upp medan man kunde.
Förr såldes 27-årig Balblair för under 1500kr. Man skulle ha stockat upp medan man kunde.
Förr såldes Yamazaki 18yo för 1200 spänn. Man skulle ha stockat upp medan man kunde.
Nu säljs Glen Garioch 15yo, en 100% sherrylagrad, naturligt buteljerad, karaktäristisk whisky, för 500kr. Dags att stocka upp!
Sexyness på högsta nivå!
 
MVG
***

Glen Garioch 15yo

0 Läs mer >>
***
 
Ett Game of Throne-destilleri?!?! Coolt!
 
Näääää, så är det ju inte riktigt. Under hösten 2018 släppte Diageo sin eftertraktade GoT-serie. Det är olika destillerier i deras portfolio som buteljeras som olika hus från GoT. De flesta har krystade paraleller och andra har lite mer förståerliga. Talisker buteljeras tex som House Greyjoy, som jag tycker passar med sin lite ruffigt marina ö-stil. Carduh buteljerades som House Targaryan eftersom destilleriet grundades av en kvinlig pionjär, Dalwinnie buteljerades som House Stark eftersom det är det mest nordliga destilleriet etc. Jag har inte riktigt koll på varför man valde Lagavulin till House Lannister.

Det var bara två buteljeringar i serien som hade åldersangivelse, varav Lannister var en av dem. De flesta i serien var buteljerade på 40-43% och samtliga är såväl förgade som kylfiltrerade, det skriker ju knappast kvalitét. Men det är nog inte det som är meningen heller...
 
I mitt huvud så finns det två typer av kunder som köper dessa. Den första är de whiskydrickare som vill köpa hela GoT-serien för att sälja med vinst. Flaskorna blir alltså en samlar-gimmik. Den andra gruppen (som jag tror är Diageos tilltänkta målgrupp) är de som sällan dricker whisky men som gillar TV-serien och böckerna. Det är således ett sätt att locka in fler i whiskyträsket. Jag har inte smakat alla men jag har smakat ett flertal, och alla har varit snälla, icke-krävande och allmänt passande för ovana whiskydrickare. Detta stärker mitt intryck att serien vänder sig till mer ovana kunder. Jag ska erkänna att jag köpte Lannister, Greyjoy och Tyrell (Lagavullin, Talisker och Clynelish) eftersom de är destillerier jag gillar. Dessvärre insåg jag i efterhand att dessa var sämre versioner än respektive destilleriers standardbuteljeringar men till ett högre pris.
 
 
Lagavulin 9yo
House Lannister
46%
Game Of Thrones serien
 
Doft: Jupp, här har vi torv tillsammans med lite jordig rök. Röken tillsammans med grillade paprikor och en märkbar sötma för tankarna åt mezcal-hållet. Ganska tydliga pärondroppar blandat med något mineraligt. Det blir sötare när den öppnar upp sig lite. Här kommer tydliga hallonbåtar som tillslut dominerar tillsammans med mezcalen. Drar man djupa andetag hittar man även lite mynta och något kemiskt som för tankarna till myggspiraler.

Smak:
Jodå, här finns en del rök, men det är mer torv än rök. Den har en ganska stickig munkänsla i början. Här kommer pärondropparna tillsammans med malt och mint. Den känns ganska platt, simpel och lite tråkig. Smaken är torrare än doften. Lite vitpeppar blandar sig med mezcalnoterna i finishen.

Avslutningsvis:
I och med den låga åldern så förväntade jag mig lite mer potent rök, men denna är förvånandsvärt orökig. Whiskyn känns som en tamare version av deras 16yo, som är en av mina favoriter. Med fasit i hand hade jag helt klart skippat denna och köpt en standard 16yo ist. Men om den ska få stå på egna ben utan att jämföras med sin 16-åriga storebror, så gör den inte dåligt ifrån sig. Den är en god whisky som är helt ok. Det är väll inte ett dåligt köp, men det finns många bättre köp man kan göra för samma summa eller mindre. Jag kan däremot hur detta skulle kunna locka in fler till att dricka single malt, speciellt rökig whisky. Jag tror att detta helt klart fyller sitt syfte som "inkörsport", men den erfarne single-malt-nörden kan nog hoppa över den.
G
***

GoT Lannister

0 Läs mer >>
***
 
Hej och hå, det är GlenDronach igen, ett destilleri som knappast är främmande för mig.
 
I begynnelsen (sent 2015 tror jag) smakade jag en GlenDronach single cask från batch 12 (#1375) som jag minns som ruggigt bra. När jag sen hittade denna buteljering hoppades jag att den skulle vara i samma klass som sitt systerfat och köpte två flaskor.
 
 
GlenDronach 23yo
PX Puncheon #1374
Flaska 49/717, 52,3% ABV
Germany Exklusive
 
Doft: All of the usual suspects. Jag hittar dadlar, lite russin och mörk choklad. Jag hittar även en viss vaxighet, som stearin. Doften domineras av brittisk julkaka. I bakgrunden finns mörkrostat kaffe och en mossig jordighet. Vaxet och mossigheten för tankarna mer till en sherrylagrad Ben Nevis än en GlenDronach.

Smak:
Den är ganska het utan vatten. Först kommer fikon och marsipan i sällskap av rommerska bågar. Med tiden går den över till att vara ek-och krydd-dominerad. Eken kommer med något "musty" som för tankarna till gammal trälåda där någon har lagt stöpt earl gray-te. Vaxigheten visar sig i form av valnötter och lite grön kardemumma. Taninerna är påtagliga och detta är en av de torrare Glendronachs jag har smakat. Eken blir tydligare ju längre jag håller den i munnen.
 
Avslutningsvis: Det är en sherrytung GlenDronach, så givetvis så den faller mig i smaken. Dock skiftar den karaktär lite från glas till glas och ibland känns den mer som en sträv armangac än nått annat. Den saknar oljigheten och fylligheten som finns hos de flesta andra single cask-släpp. Den är dessutom kryddigare än vad PX-lagringarna brukar vara. Den börjar närma sig gränsen på att vara överlagrad (jag brukar föredra GlenDronach mellan 19-21år). Allt som allt en bra whisky, men håller sig på den lägre nivån av destilleriets single cask-buteljeringar.
Vid en blindprovning hade jag förmodligen inte kunnat plocka ut vara sig destilleri eller fattyp.
 
VG-
***

GlenDronach #1374