0 Läs mer >>
***
 
Det har kanske inte varit nån hemlighet att jag och Mackmyra inte har haft en supernära relation, men efter att smakat två samples i adventskalendern i december så blev jag nyfiken på att ge dem en ny chans. Jag masade mig iväg till systembolaget och köpte ett samplepaket med deras core-range (249kr) och här kommer alla fyra i ett och samma inlägg.
 
Mack
 
Detta är Mackmyras billigaste buteljering. På flaskan står att den är bra i cocktails eller som den är... den motsvarar typ Jameson eller Grants Blended alltså. Förväntar mig inget överväldigande (eller ens övertygande).
 
Doft: Den luktar inte alltför mycket, man får leta lite. Den känns ändå ren och mjuk med lite vanilj och marsmallows. Något som påminner om päronextrakt kanske.
 
Smak: Hmmm, ganska het i munnen, men smakerna är klena. Ganska väl representerad av doften, men inte lika mjuk. Alkoholen är det mesta som känns men bakom så ligger lite marsmallows och päronextrakt igen. Hade jag fått den blint hade jag kunna tro att det var en intressantare vodka.
 
Avslutningsvis: Ja asså det här är inget för mig, men den är inte heller gjord för mig. Den både doftar och smakar rent och den är inte dålig, men den är nog främst menad att simma runt i en cocktail. Med det sagt skulle jag säga att den är bättre än tex Grants Blended eller Jameson... men ettiketten är så ful att man vill gråta. Betyget som sippare blir helt klart IG. Betyg billig blend/cocktail-spetsare så blir det G+.... kanske VG-.
 
Brukswhisky
 
Mackmyras näst billigaste buteljering. Jag vill säga att jag smakade denna för ca 10-11 år sedan, och jag var verkligen inte imponerad. Jag har hållit mig borta från den sedan dess. Den ligger kring 400kr och ska väll tävla med andra så kallade "brukswhiskys" (alltså för alldagligt bruk). Jag tänker att konkurrenterna är tex, Glenmorangie 10yo, Glenfiddich 12yo och Glenlivet 12yo.
 
Doft: Oj, riktigt fyllig och trevlig. Här var det en hel del päronsplitt, vanilj och skumbanan. Eken kommer bakom med en väldigt mild kryddighet. De estriga skumbananerna tar över efter en stund. I sina finaste stunder svänger den nästan in mot banankaka.
 
Smak: Betydligt maltigare på smaken. Fortfarande ren och fin. Sockerbitar (ni vet, skumgummigodiset) päron och här har vi nått som är typ... tup... skumgodis-versionen av gröna bananer. Torr finish med kalkiga inslag. Smakar onekligen ungt, men det visste vi att den skulle göra.
 
Avslutningsvis: Fan va nöjd jag är att Mackmyras patenterade gröna bananer har sjunkit undan här. Visst, den är någon hint av dem kvar i smaken men doften är helt utan. Detta är 3 gånger mer whisky än Mack var, för bara några kronor mer. Ett uppenbart val om man ska välja mellan de två. Hatten av till Brukswhisky. Klarar G-gränsen utan ansträngning.
 
 
Svensk Ek
 
Det här är väll Mackmyras posterboy, den som från början kallades First Edition. Mackmyra har hamnat i juridiskt blåsväder mer än en gång och den här buteljeringen har varit en av orsakerna. Om jag inte misstar mig så är det ändarna (eller toppen och botten om man så vill) som är gjord av svensk ek medan resten av faten är gjord av amerikansk ek. Den blev missnöjda tandgnisslingar när detta uppdagades eftersom folk antog att hela faten var gjorda av svensk ek. Det var snack ett tag om att Mackmyra skulle behöva byta namnet (rätta mig gärna om jag har fel) men de verkar ha fått behålla det. Den kostar 499kr på Systemet vilket lägger den sisådär 80kr högre än Brukswhisky.
 
Doft: Kritsyr (sån där som man har på pepparkakor). Mandlar, fortfarande med skinnet på, mjuka mandariner också. Hallonbåtar. Den är blygare på doften än vad Brukswhiskyn var, och det är mandlar och mandariner som dominerar.
 
Smak: Sötare än doften. Mandlarna är de första att hoppa fram, nästan så de drar lite åt mandelmassa-hållet. Mandarinerna är nog kvar. Det kommer något som jag inte kan beskriva på annat sätt än "mjöligt trä"... tolka det som ni vill. Kokaopulver och den där strama gröna noten som får mig att tänka på tistlar. Inga gröna bananer men den där vaxiga insidan av bananskalet.
 
Avslutningsvis: Medan Brukswhiskyn var helt fruktdominerad så är Svensk Ek märkbart kryddigare. Doften var ganska tråkig och det hände inte så mycket. Smaken var bättre, men jag tror att Brukswhiskyn var bättre. Den är helt ok, men det finns roligare saker att köpa för 500kr. Kul med svensk ek men jag tror att bourbonlagrad Mackmyra på 10-12yo skulle vara the way to go. Jomen ett G kan den väll få iaf.
 
Svensk Rök
 
Svensk rök alltså? Jojomen. Den här whiskyn är inspirerad av den nordiska traditionen av rökning med enris. Mackmyra gräver torv brevid destilleriet och när de röker malten slänger de med enris för att ge en "svensk rök". Lite kul kan jag tycka. En helflaska ligger tråkigt nog på 500ml medan resten ligger på standarden 700ml.
 
Doft: En tydlig men mjuk rökighet. Jag hittar lite menthol och lakrits med en skön fruktighet i bakgrunden. Nästan lite knäckaga noter också. Inte superkomplext, men det behöver det inte vara heller.
 
Smak: Lite mer bit än vad doften antydde. Här kommer det lass efter lass med Leijona (finska tjärpastiller) och Lakrisal (svenska lakristabletter). Jag hittar även lite av den där knäckigheten igen, men fruktigheten lyser med sin frånvaro.
 
Avslutningsvis: Tydlig rök men inte något som ingår handgemäng med smaklökarna. Den är okomplicerad och trevlig. Jag hade nog uppskattat lite mer fruktighet, men må så vara. Jag tror att den har svårt att konkurrera med Islay-veteranerna men den kostar ju inte skjortan precis. Slänger väll iväg ett G på denna också.
 
Ja där har ni det, Mackmyras core range, där du får alla fyra helflaskor för ca 1600kr. I rangordning vinner Brukswhisky, följt av Svensk Rök, Svensk Ek och en bra bit efter kommer Mack. Jag blir onekligen sugen på att prova Mackmyra Ten, eftersom jag tror att den skulle överglänsa dessa med råge. Core range i all ära men för mig är det tydligt att det är Mackmyras privatfat som verkligen bör föra destilleriets talan. Jag har faktiskt smakat riktigt fina Maclmyra både på bourbonfat och sherryfat. Ska jag vara ärlig så är det inte omöjligt att det blir ett eget fat nån gång i framtiden men än så länge får det vänta. Nåväl, kul med svenskt och kul att se en tydlig förbättring jämfört med 8-10 år sedan. Jag tror det ska bli ett par till Mackmyror innom en relativt snar framtid.
 
***

Mackmyra x4

0 Läs mer >>
***
 
Det finns inte en stor variation av Talisker. Det är deras vanliga 10yo man ser i 90% av fallen, sen finns det olika NAS-släpp som Port Ruighe (en av de bättre portlagringar jag smakat), Dark Storm, Neist Point, Storm och Skye. Man släppte en special release 8yo, som mottogs väldigt bra, för ett par år sedan. Destilleriet är ytterst sällsynt hos de självständiga buteljerarna, men de förekommer. Så om man vill ha en Talisker med högre åldersangivelse än 10yo, ja då får man göra ett hopp till deras mindre förekommande 18yo eller ett stort hopp upp till 25yo. 
 
Jag köpte den här för ca 1900kr, vilket är ett bra pris då priserna brukar ligga kring 2500-3900kr. Jag har för mig att den huvudsakligen är lagrad på amerikanska hogsheads, men tror att det finns lite europeisk ek i mixen också Men vem orkar kolla upp saker inför en recension liksom?). Den är buteljerad på den klassiska Talisker-styrkan 45,8%. Det finns dock inget som säger att den skulle vara okylfiltrerad eller ofärgad, vilket är synd. Talisker är en sexigt ruffig whisky med en balanserad rökighet (bra för den som vill närma sig Islayrökarna) och en fruktig grund, men framför allt är det ett bra exempel på vad man menar när man pratar om "maritima" och "saltstänkta" whiskys. Jag notade deras 10yo lite snabbt i adventskalendern 2019.
 
 
Talisker 25yo
Flaska 4239/6000, 45,8%
Officiell buteljering.
 
Doft: Mycket mjukare än 10yo. Den har tydliga maritima notr men inte pepprigheten hos 10yo. Jag hittar lite drivved, lång, gråpäron, lite limeblad och en väldigt överlägsen rök. Den känns helt klart mild för att vara Talisker.
 
Smak: Varm och lite stickig på tungan. De maritima noterna följer även med här. Vi har tydligt trä och bitter marmelad och lite lakritsrot. Röken håller sig försiktigt i bakgrunden. En nypa peppar innan vi är tillbaka på drivvedsflotten igen. Finishen känns lite blek om kinderna tycker jag.
 
Avslutningsvis: Mja, jag fick ju denna till ett fint pris, men jag känner nog inte att den är värd det. Att dricka Talisker 10yo är som att ta en öppen Jeep och fara off road i högländerna, lite skumpigt och oelegant, men man får se riktigt fina saker. Det är ju ändå lite av den där råheten som är najs. 25yo däremot, är som att sätta sig i en bekväm BMW med nybilsdoft och fara längs A9:an. Det är betydligt lugnare, tystare och mindre dramatiskt, men det blir tråkigare... kanske lite för polerat. Jag känner att 25yo kostar betydligt mer än den smakar och jag köper hellre massa 10yo för samma pengar. Det känns tråkigt att säga det, men det blir IG här.
 
IG
***

Talisker 25yo

0 Läs mer >>
***
 
Vi fortsätter på Highland Park-spåret ett tag till.
Det här är en single cask som släpptes exklusivt för Sverige för sisådär ett år sedan. Jag vill ju så gärna gilla Highland Parks single cask-släpp. Den här till exempel, 1st fill sherry av europeisk ek, 59% abv, 14år gammal (spannet 14-16år är ett underskattat åldersspann för whisky). Allt pekar på att denna ska vara kraftig, vital, fyllig och full av härliga torkade frukter och fina kryddor. På pappret är detta ruggigt fint, precis som med de flesta andra av Highland Parks single casks, men som jag nämnt förut så fortsätter jag att bli ständigt besviken på dem.
Köpt är köpt, nu ska vi se om denna är värd sina 1200kr.
 
 
Highland Park 14yo
1st fill european sherry butt #6147
59%ABV, en av 575 flaskor
Officiell buteljering
 
Doft: Som vanligt ganska stängd utan vatten. Några hälsosamma droppar vatten öppnar upp den lite mer och plockar fram sherryinfluenser i form av svarta vinegums, svarta vinbär, blåbär och en redig gummistövel. I början finns något som påminner om den där skitiga campbelltown-grejjen men den försvinner så småningom. Vanilj och muskot lyckas trycka sig fram också. Det kommer en märklig örtighet som påminner om eukalyptus och något jag kännt i brorsans absinther. Skumma grejjer detta....
 
Smak: Campbelltown-funken är tydligare här. Smaken är inte riktigt lika frisk som doften. Åter igen en redig gummistövel (storlek 48) som nån har hällt blåbär och CBT i. Förvånandsvärt lätt kropp. Den börjar rätt trevligt men funkig och bärig sherrystil, men det dalar därifrån och den blir mer kvistig, stickigare och lite stäv med en väääääldigt avlägsen rök. Finishen är matt. Varför känns den kylfiltrerad?!? Den hänger inte kvar utan försvinner bara.
 
Avslutningsvis: Ja vad säger man? Jag hade hört en del bra grejjer om denna. Det är väll helt enkelt inte meningen att jag ska dricka Highland Park längre. Den känns stängd, saknar kropp och förvinner snabbt på finishen. Lite grann som en dålig prao-elev som gör minsta möjliga för att han måste, tar tar för långa lunchraster och inte ens bryr sig att komma sista passen (nån mer som känner igen vad jag pratar om?). Det händer en del, men det är fanemej ospännande! Highland Park-syndromet....
 
G-
***

Highland Park #6147