0 Läs mer >>
***
 
Alla har vi väll hört talas om det anrika destilleriet Scallywag som öppnade redan 1297f.Kr av William Wallace.... ok, uppenbarligen bullshittar jag med råge.
 
Scallywag är ett märke från buteljeraren Douglas Laing. DL har en serie med blended malts (ni minns väll vad det är från whiskyskolan del 1?) där varje whiskyregion i Skottland har fått en egen buteljering med tillhörande maskot.
 
Big Peat, är blended malt med destillerier från Islay.
Scallywag, är blended malt med destillerier från Speyside.
Timorous Beastie, är blended malt med destillerier från Highlands.
The Epicurean, är blended malt med destillerier från Lowlands.
Rock Island (tidigare "Rock Oyster"), är blended malt med destillerier från Islands.
The Gauldrons, är blended malt med destillerier från Campbeltown.
 
Var och en av dessa är malt från regionens destillerier och tanken är att varje buteljering ska spegla regionens smakkaraktär. Jag rynkar ju lite halvsyniskt på näsan när man snackar om regionskaraktär (fan, jag borde verkligen skriva regions-inlägget snart) men jag gillar ärligt talat vad DL har gjort här.
 
Som sagt så har alla buteljeringarna en egen liten maskot och i det här fallet är Sweet Little Scallywag (typ "söt liten rackare") modellerad efter ägarens, Fred Laings, foxterrier, med en liten monokel och saknar en framtand. Lite gulligt tycker jag iaf. Scallywag är som sagt blandad på olika speyside-destillerier, som bland annat inkluderar Macallan, Mortlach och Glenrothes. Whiskyn är en mix av sherryfat och bourbonfat. Som ni ser så är detta en NAS (non age statement) whisky, men den finns även som 10yo, 12yo och 13yo (som jag har för mig är exklusivt sherrylagrad) samt cask strength editions. För tillfället finns endast den här NAS-versionen på Systembolaget för 499kr.
 
 
Scallywag
Douglas Laing
46%,
Oficiell Buteljering
 
Doft: Mmmm, här finns mycket blandad frukt. Friska blandade citrusskal, nektariner, färska conferance-päron och vaniljfudge. Vaniljfudgen blir så där tjock, som i An Cladach. Längst bak fins något smått jästigt, men som blir fint i sammanhanget. Jag vet att det är en betydande del sherryfat i denna, men jag tycker att bourbonfaten är minst lika påtagliga.... men jag är ju rätt sherry-skadad också.
 
Smak: Lika mjuk som doften antyder. Snäll men absolut inte vek. Här finns gott om konserverade päron, gräddkola, hackade mandlar och lemoncurd. Och honung... massor med honung! Det finns en örtighet långt bak som påminner om dragon och nästan gröna äpplen. Lite färsk ananas också.... kanske lite apelsinzest.
 
Avslutningsvis: Riktigt trevlig whisky. Den är fruktig, rik på fudge och väldigt "more-ish", lite som speysides version på Bunnahabhain An Cladach. Vissa kvällar hittar jag nästan en vaxighet som för tankarna till en fruktig Clynelish. Nu är jag nästan halvvägs ner i flaskan och kan konstatera att vissa kvällar är den bra och vissa kvällar är den VÄLDIGT bra! Hur denna kan ligga under 80p på Whiskybase är för mig ett mysterium. Kort sagt en underbar standardwhisky som överglänser ganska många alternativ under 500-lappen. Lysande exempel på att NAS kan vara finfint!
 
VG
***

Scallywag

0 Läs mer >>
***
 
Jag tror att detta är första flaskan från Edradour på bloggen.
Edradour är ett litet destilleri som ägs av buteljeraren Signatory. Det är ett väldigt pitoreskt litet destilleri utanför Pitlochry, precis söder om Cairn Gorm nationalpark.
 
Jag har inte smakat mycket från Edradour, men det jag har smakat har varit väldigt bra, men kanske framför allt prisvärt. Detta är en buteljering som kommit i flera batcher, men jag vet inte hur länge destilleriet planerar att släppa den. Buteljeringen heter "Caledonia", vilket är det gammla namnet för Skottland, och är en hyllning till Dougie MacLeans låt med samma namn. Låten är en sentimental sång om hemlängtan till Skottland och har blivit en folkklassiker. Orginalversionen kan ni lyssna på här. Många har gjort egna versioner av den men Celtic Thunders version är en av mina favoriter.
 
Nåväl, för att återgå till ämnet, den här buteljeringen från Edradour började med att Dougie MacLean fick besöka destilleriets lagerhus och handplocka de fat som blandades till den första Caledonia-batchen. Jag vet inte om MacLean plockar ut faten för varje batch, men jag skulle gissa att det är Edradours masterblender som "återskapar" den första batchen.
 
 
 
Edradour 12yo
Caledonia Selection
Sherry casks, 46%
Officiell buteljering
 
Doft: Det första som möter näsan är, vad vissa brukar kalla, "höglandsfunken" (mindre industriell än campbeltown-funken). Den är tydligast i början men bleknar med tiden, både i flaskan och glaset. Whiskyn dofter härligt skitig, nästan med lite animaliska inslag. Tätt inpå kommer fruktigheten från sherryfaten (typ aprikoser, fikon, plommon) som blandas med örtiga noter av fänkål/anis (jag tenderar att blanda ihop dem). Kanske låter lite absurt, men jag får starka associationer till fatlagrad absinthe. När whiskyn fått lufta lite kommer ett berg av mjölkchoklad. För tankarna till M&M-knapparna. Riktigt trevlig doft!
 
Smak: Smaken är ivrig och stegrar väldigt snabbt, varpå den sakta taggar ner. Whiskyn är oljig och överaskande fyllig på sina 46%. Här hittar jag torkad frukt som fikon, plommon och ananas. Även här täcks allt av mjuk mjölkchoklad, dock med lite kryddighet i bakgrunden. Känns lite som en flytande Marabou Frukt & Mandel (som även är en ypperlig kombo till denna). Lädernoterna finns i bakgrunden, men visar sig olika mycket från glas till glas. Funkigheten bleknar snabbt i smaken och är tyvärr mer frånvarande än jag hade önskat.
 
Avslutningsvis: Det här är ju skitgott! Sherrylagrad, full av karaktär, okylfiltrerad och ofärgad för ca 600kr på systembolaget, detta är en no-brainer enligt mig. En fantastisk every-day-whisky som ger ruggigt bra valuta för pengarna! När konsekvenserna av Brexit träder in nästa år är det osäkert hur priserna på tex whisky kommer påverkas, men jag ska helt klart se till att köpa på mig ett gäng av dessa för säkerhets skull. Om man gillar intressant sherrylagrad whisky med karaktär ja då är detta något att prova. Sätt dig med ett glas av denna (kanske även en Marabou Frukt och Mandel) och lyssna på Caledonia och känn sentimentaliteten rulla in. Stadigt VG på denna!
 
VG
***

Caledonia 12yo