0 Läs mer >>
***
 
 
Ikväll dricker jag något alldeles särskillt! Jupp, det är dags för Hakushu 18yo. Destilleriets 12-åring föll mig verkligen i smaken så förväntningarna inför 18-åringen är stora!
 
Som jag skrev i inlägget om Hakushu 12yo så överskuggas Hakushu allt för ofta av Yamazaki. Jag tycker i sig att det är synd för Hakushu förtjänar, i min mening, samma uppmärksamhet som sitt systerdestilleri.
När lagerhusen tömts på äldre malt så slopade konkurrenten Nikka hela sin åldersangivna core-range för att ersätta den med en NAS-whisky från respektive destilleri och jag fruktar att desamma kommer hända hos Suntory innom en allt för snar framtid. Vi kan redan se hur Yamazakis 18-åring säljer slut nästan innan den hinner nå beställningssortimentet när Sveriges whisky-entusiaster stockar upp inför torrare tider. Dock tycks Hakushu´s 18-åring ligga bortglömd i lager trotts att den bär såväl machande prislapp som kvalitét.
När jag först smakade Hakushus nymyndiga malt så tänkte jag "varför är den inte slutsåld?". Utan att tveka så beställde jag två flaskor för att hjälpa mig genom den (troligen) annalkande NAS-eran.
Jag är inte säker på vilken typ av fat den här Hakushun är lagrad på men jag skulle gissa på en blandning av bourbonfat och sherryfat, men majoritet hos den första. Jag får även intrycket av att det även finns med lite japansk ek i mixen. Hakushus husstil skiljer sig som bekant från Yamazaki, och detta blir ännu tydligare när man jämför deras 18-åringar. Med åren går Yamazaki längre och längre mot en sherrydominerad karaktär prydd av torkade frukter och choklad, medan Hakushu behåller sina friska drag och visar mer färska frukter och milda kryddor med åren.
 
Hakushu 18yo
Officiell buteljering
43%
 
Doft: Genast massiv, söt och len. Jag känner nachipäron, lite sötmandel och plommon. Fortsättningsvis mogna mandariner, lite umeshu och något aningen mossigt. Någonstans tycker jag mig känna antydan till jasminblommor. Med lite tid i glaset kommer russin och fikon fram tillsammans med mazariner och en hint av nejlika. Doften börjar fruktig och frisk för att sedan utvecklas med "mörkare" och kryddigare inslag. En otroligt komplex och välbalanserad doft!
 
Smak: Som förväntat en frisk och elegant smak utan att vara tunn pånågot sätt. Våg efter våg av päron och plommon möter tungan, insvepta i mjuk vanilj. Någonstans bland all frukt hittar jag något som för tankarna till Ahlgrens Bilar. Till skillnad från doften håller smaken sig till färsk frukt utan några framträdande kryddor. Åldern gör sig dock påmind i form av rostad, smått bitter ek.

Avslutningsvis:
Wow! Detta är en riktig skönhet! Doften är fängslande och jag skulle kunna lukta i glaset en hel kväll. Smaken bjuder inte riktigt på samma komplexitet, men är elegant i sin enkelhet. Detta är en whisky som förtjänar både tid och uppmärksamhet. Trotts att det var länge sedan jag smakade Yamazaki 18yo så vill jag minnas den som lite mer tilltalande än Hakushu´s motsvarighet. Dock är deras stilar så pass olika att det är som att jämföra päron och dadlar. Hakushu 18yo är whisky när den är som bäst (utanför sherrymonster-kategorin). Hatten av till Japan än en gång, för ett enastående resultat!
 
MVG
***

Hakushu 18yo

0 Läs mer >>
***
Världens bästa whisky!

Det var iaf vad Jim Murray sa 2014. I slutet av 2013 köpte jag tre flaskor för ca 900kr styck. Ett halvår senare sålde jag dem med en förtjänst på drygt 13 000kr. Idag ser jag att de går för över 10 000kr styck.
 
Jag tycker att det är såväl skrämmande som larvigt hur en enda "expert" kan styra upp en så stor hype kring en whisky. När jag köpte mina flaskor så hade jag redan smakat den på en japansk restaurang (kallad Sagami) här i Umeå och jag tyckte att den var värd 900kr.  Jag köper bara whisky som jag har för avsikt att dricka, så när jag blev erbjuden ett pris för flaskorna som var mycket högre än vad jag köpt dem för så insåg jag att jag kunde köpa fler och godare flaskor för de pengarna.
 
Jag besökte Sagami igen för att prova Yamazakin till det här inlägget. Jag beställde en 3a utan att kolla på priset, vilket jag ångrade när jag sedan skulle betala. Tidigare gånger jag beställt den kostade den 34kr/cl vilket var ett väldigt bra pris i mina ögon, dock hade de nu höjt priset till 200kr/cl. Nog för att den är god, men den är inte värd de pengarna. Utan tvekan mitt sämsta whisky-köp någonsin.
 
 
Yamazaki Sherry Cask
2013
Officiell buteljering
 
Doft: En ganska diskret doft som inte tränger sig på på något sätt. Först kommer röda druvor och fikon. Alkoholen sticker påtagligt och jag känner även en smått tvålig not. Vatten sköljer dock bort tvålen och tar fram tydlig umeshu. Doften är inte särskillt komplex men inte mindre trevlig för det (när tvåligheten försvunnit).
 
Smak: Smaken domineras av en lätt och elegant sherry. Framför allt känner jag marzipan och tonvis med bigarråer. Det hela täcks av bitter, mörk choklad och mörk rom. Whiskyn har en medelstor kropp som tyvärr inte utvecklas så mycket i munnen.Finishen är kryddig och smått maltig med marsipan och äppelskal. Inte heller här speciellt komplex, men fantastiskt god!
 
Avslutningsvis: Jag må tycka att prisutvecklingen på den här whiskyn är orimlig, men det förändrar ändå inte kvalitén på whiskyn. Jag tycker att detta är en fantastisk whisky (jag köpte ju faktiskt 3 flaskor), men tyvärr är den inte prisvärd. Den för tankarna till en elegantare (klenare?) Kavalan Solist Sherry. Är man ute efter en investering så är man glad om man har en eller flera av denna hemma i skåpet, men vill man ha något gott att dricka så sikta på Yamazakis 18-åring ist. 
 
VG
***

Yamazaki Sherry Cask ...