1 Läs mer >>
***
 
Jag blir sällan exalterad eller förväntansfull över Mackmyra längre. Jag tycker att det är jättefint att det var framför allt de som satte Sverige på whiskykartan, och jag gillar att de är inovativa och exprementerar med olika lagringar. Jag ser dem desvärre mer som kuriosa än pålitlig dricka. Det kan vara roligt att prova ett glas av de olika buteljeringarna men jag har aldrig riktigt kännt att "det här måste jag köpa en flaska av".
Jag ska däremot inte sticka under stolen med att jag hajjade till när jag såg att Moment Körsbär skulle komma förra året (7e sep).
 
Moment är Mackmyras serie av olika limiterade lagringar med tillhörande kreativa namn. Namn som tex Norrsken, Mareld, Fjällmark, Bärnsten och Rimfrost kan i vissas öron låta pretansiösa, men jag tycker att de i flesta fall bidrar med något personligt och smått romantiskt till buteljeringarna. Namnen refererar ofta löst till lagringen (Bärnsten är lagrad på hjotronvinsfat, Vinterträdgård är lagrat på fat som innehållit hallonvin och lingon + blåbärsvin m.m).
Whiskyn i det här fallet kallas rätt och slätt "Körsbär" och är lagrad på fat som blivit mättade med sött körsbärsvin. Observera att faten inte har använts för att lagra körsbärsvin utan man har endast marinerat faten för att ge karaktären av vinet.
Jag är ett stort fan av körsbärsvin och tyckte att en sådan lagring lät briljant (sitter fortfarande och väntar på att GlanDronach ska göra en körsbär eller björnbärsvins-lagring). Med lite tur kan ju en sådan lagring vara spot on, till och med för Mackmyra!
Faten har gett whiskyn en säregen rosa färg.
 
 
Mackmyra Moment Körsbär
Flaska 1898/2400, 47%
Officiell buteljering
 
Doft: Besvikelsen kommer snabbt. Jag hade hoppats på något stort, maffigt och unikt men doften känns ganska späd och saft-aktig. Jag hittar körsbär utan större problem tillsammans med äppelmos och liiiite marsipan. Sen kommer grönare noter av omogna päron och lite vanilj. Doften för tankarna lite åt rosé med lite kryddig grön malt som lyser igenom. Ju mer jag doftar desto tydligare blir de gröna bananerna som jag så starkt kopplar till Mackmyra.
 
Smak: Även här är körsbärsvinet tydligt men inte kraftfullt. Jag hittar körsbär och marsipan men de känns mer som en ytlig finish som ganska snabbt bleknar. Gröna bananer och omältat korn som för tankarna till "pure pot still-whisky", som tex Redbreast. Den är ganska stickig för att endast vara 47%, men det gör inte så mycket. Smaken är trevligare än doften. Vatten tar fram lite kakao.
 
Avslutningsvis: Det är tyvärr plågsamt tydligt att det handlar om en finish, i fat som endast mättats med körsbärsvin. Man har gjort ett halvhjärtat försök med en briljant idé, enligt mig. Whiskyn känns så typisk Mackmyra (inte en komplemang) och är allmänt ganska tunn. Jag tycker att ordet "körsbärs-rosé" borde säga det mesta. Tyvärr är jag inte ett fan av rosé...
Icke godkänt!
 
IG
***

Mackmyra Körsbär

0 Läs mer >>
***
 
När jag först såg denna blev jag ganska exhalterad.Finland har knappast dominerat whiskyscenen, och Teerenpeli är (utan någon efterforskning) det enda finska whiskydestilleriet jag känner till. De har inte varit i produktion särskillt många år och därför är deras buteljeringar hitills unga. Jag har dock hört en del bra från de som smakat Teerenpeli och som den halvfinne man är kunde jag inte låta bli att söpa en flaska.
Kaski är namnet på deras sherrylagrade utgåva som kommit ut en gång per år. Den lär inte vara mer än 5-6 år men jag hoppas att en bra grundsprit tillsammans med några schyssta sherryfat ska ha hunnit gjort något trevligt. Den har en fin presentation. Det finns tyvärr inget som säger att den skulle vara naturlig färg eller okylfiltrerad, och den är spädd till 43%. Jag hade hoppats på mer från Finland.

Lite efterforskningar vittnar om andra som klagar på svavelnoter som ger ett dåligt första intryck, men att den öppnat upp sig och blivit betydligt finare efter några månader.
 
 
Teerenpeli Kaski
100% sherry matured
43%
Officiell buteljering
 
Doft: Åh fy fan! Det första som når näsan är antibiotika (Ekvacillin om jag inte misstar mig). Det är fränt och dominant. En hel ask med brända tändstickor. När den fått lufta sig (en lång stund) kravlar sig lite apelsiner fram, tyvärr har de precis börjat mögla. Lite tallvirke också. Efter ca 3 timmar kommer de där blå pärlade knapparna från Engelsk Konfekt tillsammans med lite svett och mandlar.
Herregud, vad gick fel här?
 
Smak: Antibiotikan och de mögliga apelsinerna får tungan att dra ihop sig. Den engelska konfekten samsas med citronmarräng som det onekligen blivit något fel på. Smakar instängt på nått sätt. Lite jäst. Finishen får munnen att kännas som att den är svettig.
 
Avslutningsvis: Shit! Det här var inte angenämt på något vis. Första intrycket blir ruskigt dåligt. Jag gjorde dock som andra recensenter rekommenderat och låter den stå några månader (med luftningar till och från). Detta gav ingen märkbar förändring. Jag lät den stå yttligare ett halvår. Ekvacillinet hade då mojnat av lite men det unkna (som påminner om svett) låg som en hinna över fruktnoterna i en generellt ganska vek kropp. Tyvärr tycks ett eller flera horribelt svavelskadade fat ha förstört hela batchen. Faten dominerar och jag kan inte känna speciellt mycket av själva spriten och känner därför att jag inte kan säga alltför mycket om destilleriets sprit. Möjligen kommer jag smaka något mer från Teerenpeli framöver, men det lär inte bli Kaski iaf. Jag har noll förståelse för hur man tänkte när man valde att buteljera den här spriten.
Kan endast rekomendera att ni provar denna om ni vill vidga era vyer (smakar onekligen speciellt) och den erbjuds gratis.
Perkkele Finland, vad hände?
 
WTF
***

Teerenpeli Kaski