Aultmore #3243

***
 
Min första Aultmore.
Det här var en ganska spännande whisky när jag köpte den. Vissa resensioner jag hade läst höjde den till skyarna medan andra inte alls gillade den eftersom den var "helt svavelskadad".
För den som inte är så insatt:
Sherryfaten som används i whiskylagrig tömms i Spanien och skickas tomma till Skottland med båt. Frakten till Storbritanien tar ganska lång tid, och eftersom sherry inte innehåller alkohol nog att desinfeccera faten (som tec bourbon) men däremot är rikt på socker, så finns en risk att bakterier och mögel börjar växa. Innan faten fylls med råsprit i Skottland bränner man särför svavel-ljus i faten för att döda eventuella "infektioner" i träet. Om faten inte får vädras tillräckligt innan de fylls så kan whiskyn få svavelinfluender och blir "svavelskadade".
 
Vissa verkar oförmögna att känna svavel i whisky medan andra är väldigt känsliga för det. Personligen tycker jag att svavel kan utgöra en trevlig del i en whisky, så länge det hålls på humana nivåer, som tex med Ben Nevis Rare Cask.
 
 
Aultmore 25yo
Sherry Butt #3243
En av 464 flaskor, 52,6%
A.D Rattray
 
Doft: Doften är tjock, oljig och söt. Här luktar det jordgubbssylt med influenser av stjärnanis och en hint av svavlet i form av brända tändstickor. Det hela toppas av söta dadlar och lite röd grapefrukt. När flaskan var nyöppnad var svavelnoterna tydliga men de mattas av ganska snabbt när whiskyn fått lufta lite.
 
Smak: Detta är som eklagrad jordgubbssylt. Sötman och oljigheten lurar nästan hjärnan att själva whiskyn är tjock som sirap. Jag hittar kanderade apelsinskal, lite marsipan och de förväntade tändstickorna. Kanske liiite tobaksblad också. Eken gör sig hemmastadd och jag känner nästan lite träig grafit, som spånet efter att man vässat pennan.
 
Avslutningsvis: Detta är en ganska märklig whisky. Ibland känns den lite njaaaaa och ibland som ett mästerverk! Svavlet irriterar smått i kanten, som en vacker tavla med en ful ram. Det är inte tillräckligt mycket för att göra whiskyn dålig, men det kommer en viss frustration när man inser att utan svavel hade detta varit en komplett homerun! När öppnade flaskan var det på tok för mycket svavel för att det skulle vara trevligt, men med tiden moinar den ut, dock inte helt.
För 1800kr var det värt att köpa en flaska, men fler än så blir det inte.
 
G
***

Kommentera här: