Clynelish

***
 
Alla som läser min blogg är inte erfarna whiskynördar utan vissa av er är totala newbies. Det är givetvis helt ok, men som den självutnämnda ormen i whiskyns paradis jag är så vill jag lura så många som möjligt att äta av kunskapens frukt!
 
Är du en Newbie level 1? Gå då till "kategorier" och klicka på whiskyskolan. Du går upp en level för varje inlägg du läser. När du travat dig igenom dem klassas du som Apostel och kan med gott samvete se ner på alla andra Newbies. 
 
Jag vet vad du tänker. "Men hur gör jag om jag vill se ner på apostlar och gotta mig i deras naiva och olärda sinnen?". Som svaret på din fråga introducerar jag en ny serie av inlägg som jag, väldigt inovativt, kallar "Destillerier". Tanken är helt enkelt att ge en överskådlig bild av lite olika destillerier, utan att nörda in oss alltför mycket. Så om ni t,ex. hela ert liv har gått och undrat varför Clynelish och Brora har samma vildkatt som symbol, ja då är detta ett alldeles utmärkt ställe att börja...
 
 
Clynelish, som ägs av Diageo, ligger längs kusten i nordöstra högländerna, mellan Wick och Inverness (ca en timme åt vardera håll).
Clynelish byggdes 1819 med Glenmorangie och Balblair som närmaste (om än avlägsna) grannar. 1967 påbörjade man dock byggnationen av ett större destilleri tvärs över vägen, och det är detta vi känner som Clynelish idag. Yes indeed, du läste rätt. När det nya destilleriet stod klart 1968 döptes detta till Clynelish och det gamla destilleriet stängdes. Året efteråt fick Caol Ila (Diageos destilleri på Islay) problem och man stod utan rökig whisky att använda i sina blends. Man valde därför att öppna orginaldestilleriet och döpte om det till Brora. Brora fick därmed ta över produktionen av rökig whisky medan Clynelish på andra sidan gatan fortsatte att producera den typ av whisky som Brora ditills hade gjort. Till mångas sorg stängdes dock Brora åter igen redan 1983. Man gjorde dock exakta kopior av Broras kopparpannor till Clynelish och man lagrar även sin whisky i Broras gamla lagerhus. Vildkatten, som var Broras symbol, övertogs också av Clynelish.
 
Clynelish har tydlig, vaxig och lite blommig, karaktär och används till största del i blends. De flesta som har druckit whisky har druckit Clynelish vare sig de är medvetna om det eller inte. Det är nämligen en återkommande ingridiens i Johnny Walker-serien men används även flitigt i blandningarna från Compass Box. Den primära användningen i blends gör dock att man aldrig riktigt har haft någon omfattande core-range. 
På 90-talet buteljerades Clynelish som en 14 år gammal del av Flora & Fauna-serien. Det var inte förän 2003 som F&F-buteljeringen ersattes med en officiell buteljering, även denna 14 år gammal. Det är den buteljeringen som fortfarande finns idag. En gång om året släpper dock Diageo sina "Destillers Edition-utgåvor". Dessa är sherry-finished versioner av grundmalten från respektive av deras destillerier. I Clynelish fall handlar det om en 14-åring som slutlagrats på oloroso-fat.

Vill man ha något mer spännande än den vanliga 14-åringen eller Destillers Edition får man leta bland de oberoende buteljerarna. Det finns gott om Clynelish främst från SMWS (Scotch Malt Whisky Society) och Signatory, men återkommer även regelbundet hos Cadenhead, Duncan Talor och Gordon & MacPhail.
 
Clynelish har, i mina ögon, den där "typiska" höglandskaraktären. Den kan vara ganska burdus och är inte det första att rekomenderas för ovana whiskydrickare. Den har som sagt en vaxig och lite blommig karaktär med fruktiga inslag. Clynelish gör sig bra med en lite högre ålder och det är sällan man ser en Clynelish under 16år gammal.
Vissa destillerier tycks ha ett "magiskt" år, alltså en årgång som av någon anledning verkar ha frambringat de där extra fina buteljeringarna. För Clynelish är det 1997 som får det att glittra lite extra i mångas ögon.
 
Säga vad man vill om Clynelish, men oavsett om man gillar dem eller inte så är de sällan tama eller tråkiga...
 
***

Kommentarer:

1 Feddooh:

skriven

Excellent, det här tycker jag du skulle gjort från början! Som blivande whisky-apostel har jag varit sugen på att läsa lite mer om de olika destillerier. Nu börjar dessutom din kategori-lista bli nästan lika lång som min! XD

Svar: Från början så handlade ju mest om att samla mina tastingnotes nånstans... Tänkte att tex du skulle kunna ha intresse av saker som detta dock :)
WhiskyWombat

Kommentera här: