0 Läs mer >>

***

Hur dricker man whisky?

Det snabba, enkla svaret är "precis hur du vill". Det är upp till var och en om man vill smutta på en Talesman i ett Glencairn under några timmar, om man föredrar sin Lord of the Isle med is och Fanta Exotic eller om man vill shotta sin Strathisla 54yo. Det är din whisky, dina pengar och ditt smaksinne. Så länge det funkar bäst för dig så kör bara.

Dock ska det ju sägas att det oftast inte längre handlar om att "dricka" whisky, utan om att "uppskatta den". Min far är ingen enusiast utan dricker whisky någon kväll i månaden. Han har ingen förståelse för hur jag kan lägga fyrsiffriga belopp på en flaska whisky eftersom han tycker att en Famous Grouse och en Sherrylagrad Amrut Single Cask smakar närmast desamma. Jag kan delvis förstå honom, eftersom han häller upp 10-12cl i ett glas och drar i sig det på 3 klunkar. För mig är det självklart att om jag köper en whisky för 1200kr så vill jag inte bara slänga i mig den. Jag vill se allt den har att erbjuda.

 

 
Så hur gör man för att bäst uppskatta en whisky? Här följer några tips utifrån mitt eget tycke:
 

Vad du dricker: Det spelar roll vad du dricker. Blended whisky är generellt till för att vara lätt-tillgänglig i smaken och användas i drinkar eller över några isbitar i en tumbler. En Single Malt är huvudsakligen framtagen för att erbjuda komplexitet och kräver därför lite mer uppmrksamhet.

 

Inte bara dricka: Whisky erbjuder inte bara smak, den erbjuder även doft! Personligen tycker jag att doften överträffar smaken i majoriteten av de single malts jag smakat genom åren. Tungan kan känna fem smaker, salt, sött, beskt, surt och umami. Näsan kan däremot känna många många tusen nyanser av dofter, vilket gör att dofter oftast är komplexare och mer nyanserade än smaker. En annan intressant aspekt är att luktsinnet är nära kopplat till hjärnans minnescentra, vilket gör att dofter lätt förknippas till tidigare upplevelser (vilket också kan vara känslomässigt förknippade). Doften har alltså all potensial att vara en njutbar upplevelse. Vissa brukar dessutom betrakta färgen och "benen" på en whisky, dock är detta inget som tilltalar mig.

 

Tid: Här har vi en väldigt fundamental del av att uppskatta en whisky, speciellt om den är äldre. Om du häller upp en whisky i glaset så kommer du märka att både doft och smak förändras/öppnar sig vartefter tiden går. Jag brukar säga att whisky är som människor, du får alltid ett första intryck men det krävs tid för att verkligen lära känna dem och se mer av dem. Det är dock inte bara i glaset whiskyn behöver tid. Jag har fått lära mig Tidens Två Tumregler för whisky:
1. Låt whiskyn vila i glaset minst en minut för varje år den är lagrad på fat.
2. Håll whiskyn i munnen ca en sekund för varje år den är lagrad.
Desa tumregler kan naturligtvis följas med modifikation och om du provar dem kommer du märka hur inviduella olika whiskys kan vara. Vissa fortsätter utvecklas under mycket längre tid och andra visar sin fulla kapacitet betydligt snabbare. Whiskys som är slutlagrade (finnished) tenderar t,ex att tappa karaktären från slutlagrigen relativt snabbt och "grundspritens" karaktär kommer fram tydligare. Tänk på att whiskyn inte bara förändras i glaset utan även i flaskan. Långlagrad whisky tenderar att behöva/tåla längre tid, men som regel brukar jag försöka tömma en flaska innom ett år efter att jag öppnat den.

 

Vatten och is: Ett hett debaterat ämne i whiskysammanhang. Det är bara att konstatera, på en kemisk nivå så stänger sig smakämnena vid låga tempraturer. Om du väljer att ha is i din whisky så kommer den smakmässigt stänga sig och komplexiteten försvinner signifikant. Detta behöver dock inte vara en dålig sak i alla lägen. För många år sedan smakade jag och en kompis Snow Grouse. Rumstempurerad smakade den mindre än ok i vår mening, men efter att ha lagt flaskan i frysen ett par timmar blev den faktiskt bättre. Kylan dolde de noterna som kändes "off" och whiskyn blev genast mer lättdrucken, även om den inte erbjöd mycket till komplexitet. I regel använder jag inte is i single malt då den förtjänar att uttrycka sig till fullo. Vatten är däremot absolut något jag förespråkar! Att tillföra vatten till whisky hjälper whiskyn att öppna upp sig och göra smakerna mer tillgängliga, speciellt när whiskyn har en hög alkoholhalt och alkoholen ger en överväldigande/bedövande effekt på smaklökarna. Hur mycket vatten en whisky behöver/klarar är högst individuellt för såväl whiskyn som personen som ska dricka den. En tumregel jag lärt mig angående vatten är att ju äldre en whisky är desto mindra vatten klarar den samt att sherrylagrad whisky i regel klarar mindre vatten än tex bourbonlagrad whisky. Jag uppmuntrar alla att exprementera med att tillsätta vatten i olika mängder. Man kan sannerligen överaskas av hur whiskyn utvecklas, till det bättre eller till det sämre. Om du skulle "dränka" en whisky (tillsätta för mycket vatten) så är min erfarenhet att det inte går att reparera skadan genom att tillsätta mer whisky. Så det gäller att vara lite försiktig.

 

Glas: Vad har då glaset för betydelse? Ingen, om du endast är intresserad av att dricka whiskyn. Vill du däremot även spendera tid med doften så gör dock rätt glas all skillnad i världen. Tumbler-glas är breda med raka sidor för att du ska få plats med isbitar och för att de inte ska välta så lätt (om man råkat få i sig lite för mycket). Dessa är designade för blended whisky som du inte doftar på. För att göra aromerna i en whisky mer lättillgängliga så bör du använda ett glas som blir smalare upp emot toppen. Den här tulpanliknande formen koncentrerar aromerna och du känner mycket mer än i en tumbler. Men ta inte mitt ord för det, testa själv.

 

 

Variation: Jag tror det är viktigt att variera sig i det man dricker. Man kan lära sig mycket i att prova nya saker. Prova olika destillerier från olika regioner och land, olika lagringstyper, olika åldrar och ja, olika drycker. Drick inte bara Ardbeg 10yo resten av ditt liv. Prova en sherrylagrad Yamasaki eller en portlagrad Amrut. Prova rom, calvados, armagnac och absinth! Ju mer du provar desto mer utvecklar du ditt smaksinne.

 

När du dricker: Smaksinnet förändrar sig. Du kan dricka samma whisky från samma flaska och den kan fortfarande smaka olika. Det kan röra sig om när på dygnet du dricker den. Personligen upplever jag att mitt smaksinne är mer alert på natten och morgonen än resten av dagen. Något som definitivt påverkar smakupplevelsen är vad du äter och dricker innan (eller till) din whisky. Det är svårare att uppfatta lättare och spädare toner om du precis ätit en salt/kryddig/fet middag. Personligen tar jag gärna tungt sherrylagrade whiskys  efter en kopp svart kaffe eftersom jag finner att det lyfter fram sötman och den torkade frukten.

 

Information: Det kanske låter tråkigt, men ju mer du vet om whisky desto mer kan du uppskatta den. Det finns så otroligt många faktorer som påverkar doft och smak på en whisky. Vilket korn har använts? Hur är destilleringspannorna formade? Hur många gånger är spriten destillerad? Är den torvrökt? Varifrån kommer torven (avgör vilka växter torven består av). Vilken fattyp har whiskyn lagrats på? Vilket träslag är fatet gjort av? Har den lagrats nära kusten? Uppe i bergen? I varmt och soligt inland eller i en gammal tunnelbana? Vid jämn temperatur eller väldigt varierande grader? Allt detta (och mer) påverkar smaken hos en whisky. Dessutom kan det vara intressant att vara insatt i produktionsprocessen och personligen tror jag att du kan uppskatta en whisky mer om du vet vilket hårt arbete som ligger bakom varje flaska. 

 

Ja nu har jag styltat upp några tips som förhoppningsvis kan hjälpa till att uppskatta en whisky. Det är dock viktigt att ha i åtanke att det inte finns "rätt" och "fel". Drick whiskyn som du föredrar den bäst och låt ingen annan tala om för dig att du gör "fel". Tyvärr finns det för mycket snobberi-fasoner i whiskykretsen och det är något jag klarar mig utan. Jag ska inte förneka att det gör lite ont i själen när jag ser storebror slå i en 30 år gammal Glenfiddich i dubbla volymen is, men det får han göra, för det är han som har köpt den och det är han som ska dricka den. Att dricka whisky ska vara avslappnande och kul, så häng inte upp dig på för mycket regler och andras åsikter.

Bara drick och njut.

***

Hur dricker man whisk...