0 Läs mer >>
***
 
Förra veckan for jag och ett par vänner till Skottland. Efter Glengoyne och Glasgow så for vi upp till högländerna och Skye. Vi stannade vid Sligachan Hotel några timmar och till min stora glädje så hade de ett rejält whiskyutbud (utnämnd till Årets Whiskybar 2015, har dock ingen aning om av vem).
 
När jag gick till baren så såg jag dock något som inte fanns med på menyn, en oöppnad, handfylld flaska från GlenDronach-destilleriet! Whiskyn var endast fyra dagar från att bli 12 år och var lagrad på en "sherry puncheon". Dessvärre visste inte killen i baren vilken typ av sherry fatet hade innehållit.
Naturligvis var jag tvungen att smaka den! :D
 
 
GlenDronach 11yo
Handfilled at the destillery
Sherry Puncheon #5520
58,3%, 2004-2016
 
Doft: Som väntat så är doften fyllig och söt. Mäktiga sherry-influenser men ändå frisk. Jag känner Irn Bru, kanel och ingefärspäron med vaniljstång. Även lite colaflaskor (de från Malaco, ni vet). Vatten tar fram lite nejlikor. Inte alltför komplex, men väldigt trevlig.
 
Smak: Den är söt, även om alkoholen gör den ganska stickig i munnen. Vaniljglass med färska frukter som jordgubbar, päron och kiwi.Allt detta toppat med smulade pepparkakor och hackad sötmandel. Vatten lugnar ner stickigheten och tar fram mer sötma. Finishen är relativt kort och torr.
 
Avslutningsvis: Detta är absolut en trevlig dram, och jag vågar nästan gå så långt som att säga att det är den bästa "post-02" buteljeringen jag har smakat. Den är inte full av mörk, torkad frukt och den är inte speciellt komplex, men det behöver den kanske inte vara heller. Den är enkel och god och skulle göra sig alldeles utmärkt som vardags-whisky. Om den finns kvar när jag far till destilleriet så blir det utan tvekan en flaska.
 
VG-
***

GlenDronach Hand Fill...

0 Läs mer >>
***
 
Då var vi till baka till en av favoriterna igen!
 
Flera av mina favoritdestillerier ligger i högländerna, men i mina ögon finns det inget destilleri som fångar känslan av högländerna så intensivt som Ben Nevis!
 
Som jag sagt tidigare så tycker jag inte om Ben Nevis´ blended whisky och deras 10-åring är mediåker som bäst, men när man väl får en fin single cask som kommit ur målbråttet (>15-16år), ja då kan fantastiska saker hända! Ben Nevis tenderar att vara robust och enligt vissa "lite oslipad", men det är just dessa karaktärsdrag som får mig att tänka på de skottska högländerna. 
 
Precis som #590 så är denna en 15-åring från 1998 som mognat på ett "fresh sherry cask" och buteljerats i sin naturliga form. En vacker produkt vars namn tar mig till Glasgow och vars dofter tar mig till de dimmiga skogarna kring Fort William! Jo, som ni märker så har jag en romantiserad bild av Ben Nevis...
 
 
Ben Nevis 15yo
Fresh Sherry Cask #587
Flaska 125/629, 58%
Oficiell Buteljering
 
Doft: Mmmm, doften är tjock, fyllig och robust! Mörka noter av mustig sherry och varmt trä lägger sig i doftsinnet som en mysig filt. Vaxig honungskaka med mörk honung kommer fram tillsammans med björnbär och grönmossa. Jag får även lite fall-äpplen och en hint av vattenmelon.
 
Smak: Precis som doften skvallrade om så är smaken stor och fyllig. Det börjar med mörka, söta sherrynoter med fikon, mörk honung och blandad fallfrukt som äpplen och plommon. Sen blir den strävare med mossa, lakritsrot, läder, rosmarin och lite jordiga noter. I bakgrunden skymtar jag hö och mild ek (nästan drivved). 
 
Avslutningsvis: Vilken fantastisk whisky! Om man spelar "The Battle To Heaven" av MONO, blundar och doftar på denna så är det inte svårt att tänka sig att man ligger under ett fruktträd i skogen på hösten. Helt underbart! Denna har helt klart likheter med 590an och behöver luft och möjligen ett par droppar vatten för att visa sin fulla potensial. Ni kommer märka att den utvecklas mycket med tiden i glaset.
Här är ett fint exempel på när Ben Nevis är som bäst, och om Nikka investerade mer i destilleriet så är jag övertygad om att standardmalten skulle kunna bli riktigt bra! Detta är en whisky att längta tillbaka till!
 
VG+
***

Ben Nevis #587