0 Läs mer >>
***
Dags för mig och Glenlivet att vara kompisar igen.
 
Jag vill minnas att jag köpte den här flaskan för lite drygt 2000kr för nått år sedan. Ett väldigt trevligt pris för en 33yo single malt lagrad på sherryfat. Jag blir i regel inte speciellt upphetsad av Glenlivet men jag tänkte att den skulle bli ett fint välkomnande efter en vit september. 
 
Det är absolut trevligt att dricka lite äldre grejer till och från, men risken är att whiskyn blir över-ekad när den närmar sig 30år. Personligen föredrar jag spannet 15-25år med en sweetspot på 18-21år, om man inte har använt trötta fat dvs. Etiketten anger inte om det är ett refill eller first fill fat som har använts, inte heller vilken sorts sherry. Det står inte heller att whiskyn är okylfiltrerad eller ofärgad (vilket dock är angivet på whiskybase). Nog för att jag gillar enkla etiketter utan en massa plotter men ovannämda punkter känns faktiskt relevanta för oss som ska köpa produkten.
 
 
Glenlivet 33yo
Sherry Cask #9441
Flaska 137/163, 52,9%
Signatory Vintage
 
Doft: En enlegant och mjuk doft där sherryfatet helt klart dominerar. Liiite gummi över massvis med syltad frukt och bär, huvudsakligen nektariner och plommon. Detta följs av undertiner av marsipan och en hint av kaffebönor. Längst ner hittar vi eken i form av nyoljat trä.Vatten tar fram en trevlig citrus-syrlighet.

Smak:
Kardemummascones som är överösta med drottningsylt, där jordgubbarna och blåbären är tydligast. Detta toppas med kanderade apelsinskal, violpastiller och mocha. Vatten ger större sötma och mer frukt.
 
Avslutningsvis: En väldigt trevlig whisky som inte blivit träig efter sina 33år. Ett par minuter efter att jag tillsatt vatten är whiskyn full av scotch mist, det går inte att se genom glaset, vilket talar för att whiskyn är helt okylfiltrerad. Detta är en bra whisky absolut, men den saknar ändå "wow-faktorn" som behövs för ett MVG. I valet mellan denna och dess lillebror (Glenlivet #48050) blir valet svårt. Dock gör detta 16-åringen betydligt mer prisvärd.
 
VG
***

Glenlivet #9441