0 Läs mer >>
***

Ok, en Glenlivet.
 
Jag och Glenlivet är inte så bra bekanta om jag ska vara ärlig. När jag började dricka whisky provade jag deras standard 12-åring eftersom jag hört att det var en bra "nybörjar-whisky", vilket jag håller med om. Efteråt följde jag upp med deras 15-åring och 18-åring (som jag hade hört mycket fint om), men blev föga imponerad. De var inte dålig whisky, men i mina ögon var de tämligen tråkiga och inte speciellt minnesvärda. Tids nog prövade jag deras omtalade Nadurra 16yo. Nog för att den var bättre än de tidigare men mina förväntningar var så pass stora från andras omdömmen att jag blev besviken när det mesta jag kände var gröna äpplen, citrus och fläder. Visserligen var det länge sedan jag smakade den nu, så den kanske förtjänar en chans till, men då lämnade den inget större intryck hos mig. Den första jag faktiskt blev imponerad av var en del av Signatorys Un-Chillfiltered Collection. Flaskan i fråga var en 15-åring lagrad på 1st fill sherry casks (no 163422+163423) och den fick mig att inse att det nog är de oberoende buteljerarna jag borde kolla runt hos. 
 
Det var lite av en slump att jag fick tag på den här single cask-buteljeringen från Signatory. Den var en del av ett byte med Jonas i min whiskygrupp. Jag kände mig mer attraherad av flaskans utseende än destilleriet och det faktum att jag inte hittade någon information om buteljeringen online gjorde den till en chansning. Det jag vet är att den säljs via SWF (Svensk WhiskyFörmedling) i Sverige, och efter att ha kontaktat dem fick jag även bekräftat att den är okylfiltrerad. Jag är dock inte säker på vilken typ av fat (hogshead, butt etc) den har lagrats i, endast att det tidigare har innehållit sherry.
 
 
Glenlivet 16yo
Sherry Cask #48050
Flaska 489/593
1997, 59%
Signatory Vintage
 
Doft: Först kommer gräddig smultronglass med vaniljkräm, följt av hallonsylt och lite björnbär. Även lite nyklippt gräs. Vatten släpper igenom färska fikon och russin samt väldigt tydliga persikor. Lite mörk choklad, lite papaya och farinsocker. Efter 30-40min kommer svaga toner av lakrits. Doften sätter verkligen förväntningar för smaken.
 
Smak: Stor alkoholhetta! Den här behöver verkligen vatten. Med en modig mängd vatten kommer en uppsjö av smaker. Persikor, ananas, mjuka kryddor, dadlar, lite äppelpaj pudrad med florsocker och kanel. Möjligen lite romerska bågar. Den här whiskyn har en stor kropp och bjuder på en explosion av smaker! Finishen för tankarna till päroncognac och kalaspuffar. Dock ingen ek utan håller sig fruktig och fräsh. Allt som allt så överträffar smaken doften.
 
Avslutningsvis: Denna visade sig bli en glad överaskning! Ett riktigt sherrymonster som visar att Glenlivet kan bjuda på mer än bara "platt nybörjar-whisky". Redan efter första glaset tog jag kontakt med SWF och beställde gladerligen ännu en flaska. För 975kr är denna minst sagt prisvärd. Bra jobbat Signatory!
 
VG
***

Glenlivet #48050

0 Läs mer >>
***

Våren börjar smyga in så helgen bjöd på grillpremiär, och när det grillas behövs det whisky!
Malten för i afton har jag fått från herr Ryberg som jag träffat via vår whiskygrupp. Karln har bevisat att han har bra smak när det kommer till whisky så det kändes säkert att denna Arran 18 år skulle sätta guldkant på grillpremiären.
 
Det är alltså en myndig Arran som har mognat i en sherry hogshead och sedan buteljerats av Whiskybroker.
Whiskybroker är en liten buteljerare som startades av Martin Armstrong och senare anslöt sig även hans fru till företaget. Martin har jobbat på Bladnoch sedan många år men jobbar nu huvudsakligen med att köpa, sälja och buteljera whiskyfat. Personligen anser jag att Whiskybroker har bättre priser än någon annan buteljerare och det beror inte på bristande kvalitét. På deras hemsida kan man köpa hela fat eller delar av fat samt enskillda flaskor med whisky. Rekomenderas!
 
 
Arran 18yo
Refill Sherry Hogshead #551
51,1%
Buteljerad för Whiskybroker
 
Doft: Jag möts av en väldigt krämig doft, full av honung och vanilj, Tätt efter kommer vit choklad som för tankarna till vit toblerone. Med lite tid i glaset kommer fruktigare toner fram (tex, kiwi). Ganska "försiktig" doft.
 
Smak: En sherryexplosion i munnen som tillsammans med alkoholhettan ger ett mycket intensivare intryck än va doften antydde! En substantiell smak av torkade fikon och aprikoser tillsammans med kanel och (tro det eller ej) rosépeppar. Avslutas med cognacsinlagda päron. Mums!
 
Avslutningsvis: Denna är fin! Doften är riktigt fin men saknar kropp. Smaken är dock full och intensiv. Sherryn bidrar mest med vita (och lite exotiska) frukter istället för de mer typiska dadlar, russin och julkaka, vilket är trevligt. Den tål dock inte vatten så bra utan drunknar förvånandsvärt lätt. För mycket vatten ger en nästan tvålig not i doften. Allt som allt så gillar jag den här whiskyn skarpt och hade gärna införskaffat en egen flaska.
 
VG
***

Arran #551

0 Läs mer >>
***

Ikväll är det ännu en Ben Nevis som skvalpar i glaset.
 
Jag smakade ett sample av den här redan förra sommaren och blev så pass imponerad att jag beställde två flaskor från England. Jag vill minnas att de kostade ca 980kr per flaska. Nu i februari kom den även till Systembolaget, och finns i skrivades stund fortfarande tillgänglig för 1589kr. En anmärkningsvärd prisskillnad gämfört med storbritanien alltså.
 
Till att börja med, så gillar jag Ben Nevis. Det är ett destilleri med robust karraktär som kommer bra överens med sherry, och det är tämligen svårt att hitta "mesiga" Ben Nevis. Denna single cask är dessutom lagrad på ett "fresh sherry cask", vilket är helt och hållet min kopp med te! Till sist måste jag säga att det här verkligen är en vacker produkt. Jag gillar verkligen de enkla, kompakta flaskorna som liknar Yoichis flaskor (båda destillerierna ägs av Nikka). Ettiketten i synnerhet faller mig i smaken då den har den där mysigt gammeldags "frimärkes-stilen". Allt detta paketeras i en simpel men vacker träbox. Mycket smakfullt.
Jag vill även ge Ben Nevis en guldstjärna i kanten då de tydligt klargör på ettiketten att whiskyn har spenderat HELA sitt liv i ett och samma fat. Den har alltså inte dubbel-lagrats eller slutlagrats i ett nytt fat för att ge färg och täcka upp en bristfällig whisky. Tummen upp!
 
 
Ben Nevis 15yo
Fresh Sherry Cask #590
Flaska 126/582, 57,3%
Oficiell Buteljering
 
Doft: Full av krämig sherry, men utan att vara överdrivet söt (ingen GlenDronach här inte). Snabbt känner jag gräddkola, dadelsirap och geléhallon. Doften är väldigt tjock, mörk och har den där robusta vaxigheten som (för mig) är så typisk för Ben Nevis single malt.
 
Smak: Åter igen, robust! Inledelsevis är paletten söt och bjuder på jordgubbar och blåbär. Efter några sekunder vänder den och blir strävare med rosmarin, timjan, rostad ek, vax och tydlig läder. Finnishen bjuder på gräs och grönmossa (på ett behagligt sätt) som hänger kvar länge. Mums!

Avslutningsvis:
Jag blev lite förbryllad när jag öppnade flaskan och tog första glaset. Den doftade mest nya gummistövlar och bittra, jordiga noter. Smaken bjöd på kortvarig sötma samt bitter malört, peppar, äppelskal och något unket. Det var inte alls vad jag mindes från samplet. 
Den här whiskyn behöver tid och frisk luft, såväl i flaskan som glaset. En månad efter att jag öppnat flaskan började sötman och frukten komma fram, och därefter blev den bara bättre och bättre för varje gång jag smakade den. Ge den gärna 20-25minuter i glaset samt en sund skvätt vatten så visar den alla sina bästa sidor.
Detta är en komplex malt som utvecklas under sitt liv i barskåpet. Den bjuder på en robust stil som är så karaktäristisk för Ben Nevis. Så långt ifrån en lätt, elegant, parfymig Auchentoshan man kan komma. Detta är en bullrig, orakad högländare i kilt!
 
VG+
***

Ben Nevis #590

0 Läs mer >>
***
Jag har återigen varit på utflykt till huvudstaden!
 
I Tisdags mötte jag upp en god vän på en uteservering, som bjöd på sol och värme (när norrland fortfarande bara erbjuder slask, blåst och kyla). Puben hette Man in the Moon och jag kan varmt rekomendera den! Anledningen att min vän valde att mötas på just den här pubben var deras ölsortiment som förmodligen är deras främsta kvalitét (de blev utnämnda till "Årets Ölrestaurang 2014") men deras whiskyutbud gjorde mig långt från besviken. Jag ögade igenom hyllorna och såg många trevliga OB-buteljeringar samt några respektingivade Glengoyne single cask innan jag till slut fastnade för dyrgripen! En 27-årig single cask Karuizawa, från 1984. Jag bad om att få titta närmare på flaskan och så fort jag fick den i mina händer så var det kärlek! De förföriskt mörkröda dropparna raggade upp mig så fort jag kände lukten av dem, och utan att fråga om priset sa jag "en 3a tack!"
 
Till min lättnad så försvann inte hela lönen ner i glaset. De ville bara ha 108kr/cl för den, vilket jag tyckte var förvånandsvärt resonabelt med tanke på att allt med namnet "Karuizawa" på etiketten tenderar att kosta två årslöner (alternativt en njure på svarta marknaden). Något som chockerade mig ännu mer är att när den släpptes på systembolaget kostade denna straxt under 2600kr (nej jag har inte glömt en 0:a). Om jag förstått det rätt så var det här fatet exklusivt för den svenska marknaden, way back in 2011 då fatet buteljerades. För att vara 27 år gammalt så har det lyckats hålla syrkan (59,3%) riktigt väl.
 
 
Karuizawa 27yo
1984, 59,3%
Single Cask nr 7914
 
Doft: Mustig är nog nyckelordet här. Fyllig, aromatiskt, tjock sherry. Julkryddor, subtil ek och colaflaskor från Malaco. Det ligger en not av nybakat fikabröd som en omgivande slöja över alltihop. Kardemummabullar?
 
Smak: Sötsyrlig! Väldigt söt ek parar sig med syrliga kanelpäron och tillhörande vaniljsås. Sen blir den fruktigare med bigaroer, syrliga plommon och torkad pomelo. Det hela kantas av bitter mörk choklad och liiiite mer av colaflaskorna från doften. 
 
Avslutningsvis: En helt fantastisk whisky! Den är så oerhört komplex och jag fann mig rynka på ögonbrynen när det fanns flera noter i både doften och smaken som jag inte kunde sätta fingret på. Doften var fyllig och mustig och jag hade väldigt svårt att slita näsan från glaset. Även smaken är kraftfull och fyllig, och väl balanserad mellan sötma och syra (utan av att gå i närheten av vinäger-noter). Whiskyn kändes väldigt frisk för sin ålder och bjöd inte på så mycket ek som förväntat. Detta är helt enkelt en otrolig whisky och en klar kandidat till att vara den bästa jag någonsin smakat! Nästa gång jag besöker Stockholm ska Man in the Moon utan tvekan få ett besök till!
 
MVG
***
 

Karuizawa #7914

0 Läs mer >>

***

Jag säger alltid att jag köper whisky för att dricka dem, inte som en investering. Dock är nog detta en sanning med modifikation.

 

Jag är en ”drickare”. Jag ser på whisky som ett hantverk och en kost som ska upplevas. Män och kvinnor har arbetat hårt med omsorg och (oftast) passion för att få en så bra produkt som de kan förmå. Whiskyn har destillerats under uppsikt av destilleriarbetare, vilat i fat som är byggda och tätade för hand av coopers, mognat och insupit många år av väder och vind för att sedan blandas eller buteljeras som den är, så att jag, en vanlig knegande Svensson, ska kunna smaka på resultatet. Det skulle kännas respektlöst mot allt detta arbete och tid som har lagts ner om flaskan skulle förbli stående på en hylla utan att avnjutas. Den här buteljerade formen av konst är något som förgyller min vardag, och låter mig stanna upp och uppskatta de enkla stunderna i livet. Smörigt? Kanske, men inte mindre sant.

 

Jag är även en ”samlare”. I skrivande stund har jag omkring 115-120 oöppnade flaskor i min ägo, vilket inte lögnaktigt kan kallas för en samling. Jag samlar dessutom på mitt favoritdestilleri GlenDronach sedan något år tillbaka. En växande kvot av flaskorna jag köper kommer från GlenDronach av en enkel anledning… den smakar gott. Jag är svag för tungt sherrylagrad whisky och GlenDronach har en kvalité och en stil som jag verkligen fastnat för. Deras single cask buteljeringar tycker jag är speciellt prisvärda då flera flaskor i min ”Topp 10” kommer därifrån och inte kostat mig mer än 1000-1200kr per flaska. Jag uppskattar att de är tydliga med åldern på sin whisky och inte pumpar ut massor av limiterade NAS-whiskys, samt att de tydligt visar att de inte färgar eller kylfiltrerar sin whisky. Det visar respekt och karaktär enligt mig.

 

 

Slutligen är jag även en ”investerare”. I slutet 2013 köpte jag 3st Yamazaki Sherry Cask för ca 900kr styck. Under året 2014 bestämde en enskild man kallad Jim Murray att detta var den bästa whiskyn i världen och plötsligt blev whiskyvärlden förhäxad av den här specifika buteljeringen. Personligen hade jag köpt mina flaskor för att det var en bra whisky som jag ville dricka och jag hade aldrig haft en tanke på att sälja vidare flaskorna för ekonomisk vinst. Dock slutatde det med att jag sålde samtliga av mina flaskor för ca 14 000kr. Jag hade redan smakat den på en restaurang så jag visste att den var god, men den slog inte en genomsnittlig GlenDronach Single Cask. Nu har jag investerat min vinst i 10st andra flaskor, och var och en av dessa faller mig förmodligen bättre i smaken än vad Yamazakin gjorde.
Missförstå mig inte dock, jag investerar inte för pengar, utan för kvalité. Jag finner att GlenDronach har fat av hög kvalité i sina lager. De är inte trötta eller svavelosande. Sedan de (flesta) faten köptes för ca 20 år sedan så har priserna på sherryfat ökat mycket. Destillerierna använder fat fler gånger och köper eventuellt fat av en lägre kvalité för att tillgodose efterfrågan. Kvalité är värd att spara. Man golvmältade kornet fram till 1995 och 2005 övergav man (som sista destilleri i världen) direkteldade pannor. Whiskyn som destillerats fram till 1995 är alltså en ”gammeldags” tillverkad whisky från eran innan destilleriet stängdes (1996-2002). Detta gör att jag vill investera i GlenDronach. Den har kvalité, den tillverkades (fram till 95) på ett traditionellt sätt, den kostar inte skjortan och, sist men inte minst, så smakar den allt som oftast gudomligt!

 

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att ”samlar-whiskys” (läs Ardbeg, Karuizawa, Port Ellen, Brora m.m) släpps för ohyggliga summor som rättfärdigas med deras varumärke. Det är tyvärr mer regel än undantag att jag blir besviken på dessa och känner att priset inte speglade smaken. Dock är ju smaken olika och om folk tycker att det är värt pengarna att köpa en NAS-Ardbeg för 1700kr eller en 25-årig Karuizawa för 18 000kr, ja vem är jag att missunna dem det? Egentligen är det bra för min del att de flesta i Sverige tycks sitta fast i Islay-träsket och att övriga whiskyvärlden tycks tycka att en flaska Brora är värd mer än 7 GlenDronach Single Cask. Mer till mig…

 

Var människa fattar sina egna beslut angående om, varför och på vad de ska samla. Vissa öppnar en ny flaska så fort den öppnade har tagit slut. Vissa säljer flaskor i samma takt. Vissa samlar för att smaka på ”the good old days” längre fram i livet och vissa samlar för att låta flaskorna samla damm på en hylla utan mål att dricka dem.

 

Jag förälskade mig i whisky för smaken, tiden och arbetet som finns i varje flaska. Jag tycker att varje flaska ska drickas och upplevas som den var menad. Det är en dryck, inte en prydnad eller en aktie. Jag är i full färd att dricka och dela min samling och jag kommer fortsätta göra det tills den är slut eller tills jag ligger på bårhuset.  

***

Att Samla Whisky