Arran #551

***

Våren börjar smyga in så helgen bjöd på grillpremiär, och när det grillas behövs det whisky!
Malten för i afton har jag fått från herr Ryberg som jag träffat via vår whiskygrupp. Karln har bevisat att han har bra smak när det kommer till whisky så det kändes säkert att denna Arran 18 år skulle sätta guldkant på grillpremiären.
 
Det är alltså en myndig Arran som har mognat i en sherry hogshead och sedan buteljerats av Whiskybroker.
Whiskybroker är en liten buteljerare som startades av Martin Armstrong och senare anslöt sig även hans fru till företaget. Martin har jobbat på Bladnoch sedan många år men jobbar nu huvudsakligen med att köpa, sälja och buteljera whiskyfat. Personligen anser jag att Whiskybroker har bättre priser än någon annan buteljerare och det beror inte på bristande kvalitét. På deras hemsida kan man köpa hela fat eller delar av fat samt enskillda flaskor med whisky. Rekomenderas!
 
 
Arran 18yo
Refill Sherry Hogshead #551
51,1%
Buteljerad för Whiskybroker
 
Doft: Jag möts av en väldigt krämig doft, full av honung och vanilj, Tätt efter kommer vit choklad som för tankarna till vit toblerone. Med lite tid i glaset kommer fruktigare toner fram (tex, kiwi). Ganska "försiktig" doft.
 
Smak: En sherryexplosion i munnen som tillsammans med alkoholhettan ger ett mycket intensivare intryck än va doften antydde! En substantiell smak av torkade fikon och aprikoser tillsammans med kanel och (tro det eller ej) rosépeppar. Avslutas med cognacsinlagda päron. Mums!
 
Avslutningsvis: Denna är fin! Doften är riktigt fin men saknar kropp. Smaken är dock full och intensiv. Sherryn bidrar mest med vita (och lite exotiska) frukter istället för de mer typiska dadlar, russin och julkaka, vilket är trevligt. Den tål dock inte vatten så bra utan drunknar förvånandsvärt lätt. För mycket vatten ger en nästan tvålig not i doften. Allt som allt så gillar jag den här whiskyn skarpt och hade gärna införskaffat en egen flaska.
 
VG
***

Kommentera här: