0 Läs mer >>
***
Som ni vet så var jag nyligen i Skottland på besök för att fylla vår sherry butt! Det var i alla avseenden ett trevligt besök!

Som fatägare hos Glengoyne så har man möjlighet att köpa en så kallad Cask Owners Bottle. Som namnet så diskret antyder så är detta en speciell buteljering endast för fatägare. Detta var fat #2433, och enligt vår guide så är detta möjligen den sista buteljeringen de släpper iom att Glengoyne nu inte längre säljer fat till privatpersoner. Inte nog med att vi hade möjligheten att köpa med oss en flaska utan personalen på destilleriet gick dessutom och fyllde upp våra glas så fort de började sina. Jag tappade räkningen på hur många glas jag drack av denna under besöket. Den kändes som den perfekta whiskyn, dagen till ära.
 
 
Glengoyne 10yo
Cask Owners Bottle
European Oak Sherry Butt #2433
Flaska 465/609, 60%
 
Doft: Fullkommligt överväldigande sherrynoter! Så tjock, mörk och mustig! Jag känner vått trä, kanel, bigarråer, syltade plommon och tydlig Coca Cola. Doften fortsätter utveckla sig med körsbärstopping, en aning läder, en gnutta stjärnanis och till och med lite smultron. Den är fantastiskt komplex för sin ålder! Den bränner lite med sina 60% så en gnutta vatten gör den bara gott. Vattnet sänker hettan och tar fram mörk choklad, marsipan och lite gummi. Den ger valuta för pengarna bara på doften!

Smak:
Alkoholen gör den mäktigt varm, men utan att vara stickig. Först kommer träet och lite läder och en antydan till gummi. Därefter kommer mörka plommon, bigarråer och Coca Cola. Det kommer en tydlig kryddighet med lite kanel och söt ek. Någonstans i det hela hittar jag även björnbär. Smaken är inte lika komplex som doften, men sannerligen god!
 
Avslutningsvis: Helt enkelt fantastisk! Whiskyn är 10 år gammal, fatstark och har lagrats i en fin sherry butt av europeisk ek. Utan förvåning kan jag konstatera att den för tankarna till Glengoynes Teapot Dram. Möjligen med ett par droppar Kavalan Solist Sherry i sig. Jo som ni säkert har gissat så är detta ett starkt MVG! Som en parantes kan nämnas att den i skrivandes stund är betygsatt 91,13 på Whiskybase.
Fantastisk whisky som än en gång visar att en whisky inte behöver vara mer än 10 år för att vara fantastisk! Tanken på att vår egen butt skulle kunna ge något liknande gör att det pirrar i smilgroparna!
 
MVG
***

Glengoyne Cask Owners...