1 Läs mer >>
***
 
Vi har nått vintersolståndet, åters mörkaste tid. Den här tiden på året gillar jag att hälla upp en whisky och skåla för att ljuare tider nalkas. Ikväll häller jag upp en whisky som jag sett fram emot länge. Detta är systerfatet till #39. Båda fylldes på Oloroso-fat den 15e januari under det eminenta året 1993. I juli 2014 buteljerades #39 för den brittiska marknaden medan denna buteljering släptes för den tyska marknaden endast två månader senare.
Glendronach #39 står fortfarande som en av mina främsta favoriter så när jag såg denna köpte jag tre flaskor utan att tveka. Förväntningarna är sannerligen höga.
 
Återigen har vi en flaska som, på papper, är perfekt. Den är en Oloroso-lagring från 1993, på mogna 21år. Alkoholhalten ligger på respektingivande 59,6%. De officiella smaknoterna lovar robusta noter av tokade frukter och cigarr-låda. Kan detta bli mindre än succé?
 
 
GlenDronach Single Cask 21yo
Oloroso Butt #38
Flaska 444/622, 59,6%
Exklusiv för Tyskland
 
Doft: Yes! Här har vi det. En mörk, fyllig och fullständigt förförisk doft av maraschino-körsbär och cappuccino. Brevid cappuccinon står ett glas av lagrad rom (tankarna går till Dictador 20yo) och en bit  75% choklad. Efter detta kommer en parad av dadlar, gräddkola, kanel, banankaka och gammalt läder. Detta är verkligen en doft att förvinna i!
 
Smak: Längst fram kommer mörk dadelkaka med en tillhörande kopp starkt Earl Grey. Längre bak finns en ciggarlåda med diverse kryddor. Smaken är märkbart torrare än doften. Efter ett tag kommer även lite syrliga körsbär och robust mocha. Vatten gör den lite fruktigare med färska päron.
 
Avslutningsvis: Denna buteljering uppfyllde mina förhoppningar och mer. Den tillhör den torrare/kryddigare stilen Glendronachs, vilket faller mig helt i smaken. En underbar balans mellan torkade frukter och mustiga kryddor. Vatten gör den fruktigare men förvandlar även cigarr-lådan till tobaksblad.
I skrivande stund är den betygsatt 91,32p (av 109 röster) på Whiskybase. Mina återstående flaskor kommer sparas tills ett passande tillfälle presenterar sig.
Leta upp den, drick den, älska den!
 
MVG
***

GlenDronach #38