***
High Coast ja, ett destilleri som inte lyckats göra mig särskillt exhalterad genom åren, tyvärr.
Deras core range, Hav, Älv, Timmer och Berg, är helt ok (iofs bättre än Mackmyras gamla core range) men jag blir sällan intresserad. Sedan några år tillbaka har man dock släppt en fördjupningsserie i varje uttryck, med fyra buteljeringar i varje. Timmer (som är deras rökiga uttryck om jag minns rätt) blev serien "Mills" där varje buteljering var olika rökiga whiskys, döpta efter gamla sågverk. Hav (som är halvrökigt) blev en serie kallad "Harbours" etc. Man är nu på sluttampen i Mountains-serien som är en förlängning på Berg, deras sherrylagrade whisky. Dock har man, till min glädje, valt att se bredare än olika sherryfat och istället valt bland olika starkvinsfat. Mountains 01 har jag inte smakat men jag förstod det som att det var rökig sprit lagrad på PX-fat. Detta är Mountains 02, döpt efter Borgberget, som är lagrad på bourbonfat och Moscatelfat. Jag har inte druckit mycket moscatel i mina dagar men det jag har provat har varit väldigt trevligt i små mängder. Moscatel är i regel ett väldigt sött vin med smaker av torkade frukter (typ fikon och aprikos) tillsammans med muscovadosocker och lite krydda. Det följer samma tema som Bergs sherryprofil men blir samtidigt lite roligare. För 790-ish kronor så kände jag att det faktiskt var värt att ge High Coast ett försök till. Whiskyn är buteljerad på 51% vilket, tillsammans med fattypen, borde ge en fyllig och smakrik whisky.
Något jag verkligen vill berömma High Coast för är deras totala öppenhet med info kring sina buteljeringar, så jag längner en länk till deras hemsida här för mer teknisk info kring whiskyn.

High Coats Mountains 02
Bourbon och Moscatel Casks
En av 2687 flaskor, 51% abv
Limiterad Buteljering
Doft: En fruktig men ganska het doft. Direkt kommer söt-fruktiga noter som päronsplitt, apelsinolja, och lite winegum. Det finns även runda noter av vaniljglass, caramell, kokostoppar och rostad malt. Whiskyn behöver stå i glaset nån kvart innan allt det här kommer fram
Smak: Smaken är rund och fyllig, med märkar men inte störande alkoholstick. Massor av papaya och apelsin, päronsplitten har blivit päronskal som hamnar mer i bakgrunden. honung, vanilj, lite pistach och kanske mandelmassa. Eken ger en viss strävhet. Whiskyn har en nästan vaxig karaktär som, tillsammans med sötman, hjälper till att ge whiskyn en fylligare munkänsla. Papaya och sträva mandelskal på finishen.
Avslutningsvis: I regel så tenderar doften att överträffa smaken i whisky, men här är ett härligt exepel på när det är tvärtom. Jag är verkligen glad att man ville göra något annat med Mountains-serien än bara använda olika sherrytyper, även om det finns starkt underrepresenterade sherrytyper som hade kunnat få lite uppmärksamhet här. Det är sällan jag dricker whisky lagrad på muscatel, eller malaga, eller madeira ect, så det är ändå kul att se vad de kan bidra med som de överrepresenterade PX- eller Oloroso-faten har. Jag har faktiskt aldrig druckit en whisky som smakar så mycket papaya som den här. Mycket trevligt! Är detta det bästa släppet från High Coast jag någonsin smakat? Jajamänsan, med lätthet! Whiskyn är absolut god men liiiite het utan vatten. Ett par droppar vatten som drar ner den till 46-ish procent verkar vara the sweet spot.
Vad kul att bli så possitivt överraskad av en High Coast! Den har definitivt säkrat ett köp av Mountains 03 också. Väl godkänt!
Vad kul att bli så possitivt överraskad av en High Coast! Den har definitivt säkrat ett köp av Mountains 03 också. Väl godkänt!
VG
***
***