Glen Grant på Monks

***

Jag är precis hemkommern från en spännande helg i Stockholm.
Det råkar vara så att jag verkligen gillar MMA så nu i helgen flög jag ner till Stockholm för att se Alexander "The Mauler" Gustavsson triumfera över Anthony "Rumble" Johnsson. Till hela Sveriges besvikelse dominerade dock Rumble  Alex i första ronden...och längre än så gick det inte.
 
Men nog om det! Tanken bakom det här inlägget är en rekomendation. Innan fighten for jag och en vän ut för att ta ett par glas, och eftersom hon vet att jag gillar whisky tog hon med mig till ett ställe i Gamla Stan kallat Monks.
 
Monks startades 2006 och fastigheten i Gamla Stan ligger i en jättemysig gammal byggnad från 1600-talet. Fastigheten är indelad i fyra "specialist-barer", nämligen Porter House, Wine Room, Sthlm Bar (exklusivt inriktat på St: Eriks bryggeri) och Whisky Paradise. Vi besökte Porter House som låg på källarvåningen, vilken var otroligt mysig med de gamla källarvalven, levande ljus och doften av nybryggt öl från det egna microbryggeriet.
 
Men den delen jag verkligen vill slå ett slag för är naturligtvis Whisky Paradise. Whiskybaren känns liten men mysig. Över 500 olika sorters whisky står staplade på höga hyllor (deras whiskylista hittar ni här). Personligen gillade jag att de erbjöd ett stort urval av oberoende buteljerare (Blackadder, Adelphi, Gordon & MacPhail m.m) och dessutom en hel del äldre buteljeringar. Definitivt ett ställe för den som vill prova något annat än standardbuteljeringar.
 
När jag kom in ställde jag mig och såg mig halvt överväldigad omkring. Det fanns så mycket gott men eftersom det fanns många buteljeringar från oberoende buteljerare (och jag behövde därför läsa på etiketten) var det svårt att se vad som var i flaskorna. Mannen bakom baren bjöd mig att gå runt bakom baren och se mig om tills jag hittade något jag ville ha.
 
 
 
Till sist blev det en 56-årig Glen Grant från 1955, buteljerad av Gordon & MacPhail. Priset var 295kr/cl men av någon anledning betalade jag endast 140kr/cl, så jag var nöjd. Mitt sällskap tog en mörk belgisk ale kallad "One" (som var riktigt fin i min mening). Vi tog våra glas och gick vidare in i byggnaden. Först verkade lokalen ganska liten men till min stora förtjusning insåg jag att det fanns rum i varierande storlekar där gästerna kunde sitta. Från vad jag kunde utgöra rymde rummen allt ifrån  två till tio personer. Vi fann ett eget rum för två med ett fönter mot innergården. Jag gillade verkligen hur privat det kändes. 
Whiskyn jag valt visade sig vara en riktigt fin historia. Den var väldigt mjuk, och både doft och smak kantades av körsbär, övermogna gråpäron, marsipan, tobak, cigarrlåda och överbryggt assam-te. En strålande whisky att fira helgen med!
 
Om ni har vägarna förbi Stockholm så rekomenderar jag verkligen att ni kikar förbi Monks i Gamla Stan (Munkbron 15). De har dessutom provningar och ölbryggarkurser m.m. Är ni sugna på att kolla upp lite mer så lämnar jag länken till deras hemsida här.
Skål på er!
***
 
 
 

Kommentera här: