Glengoyne #13044

***

Nu var det på tok för länge sedan jag hade en Glengoyne i tulpanen, och kvällens bekantskap lämnar mig inte besviken!
 
Det här släppet är från den oberoende buteljeraren "Malts of Scotland". Deras slogan är "Every bottle, a benchmark" och deras idé är att buteljera "extrema" whiskys. Alla buteljeringar ska vara dragna till sin spets, och ingen ska vara halvmjäkig. Bourbonlagringarna ska vara bourbon-bomber och sherrylagringarna ska vara sherry-monster. Med simpla, tydliga etiketter och vackert formade flaskor, hur kan en sådan affärsidé slå fel?
Med detta i åtanke kunde jag inte bli annat än förväntansfull när jag såg den här flaskan med mörk, sherrylagrad Glengoyne för ca 800kr.
 
Ja Glenoyne och sherryfat har alltid gillat varandra. Destilleriets lena, eleganta destilat tillsammans med fruktig söt sherry brukar, med väldigt få undantag, resultera i magi. 
 
 
Glengoyne 14yo
Sherry Hogshead nr 13044
1999-2013, 54,3%
Flaska 226/247, 
 

Doft: Direkt känner man den söta sherryn, som kommer i form av ett berg av smultron och anjou-päron. Tätt efter kommer apelsinmarmelad med kanderad Pomelo och smått övermogna fikon. Detta avrundas med honung, körsbärsvin och massor av florsocker. Det hela avslutas med lite äppelskal och bittermandel. En väldigt komplex doft!

 

Smak: En flodvåg av söt mörk frukt är det första som möter en. Apelsinskal, röda druvor och lite fläder. Florsockret har blivit muskovadosocker. Efter några sekunder börjar den sticka på tungan och den blir torrare. Avslutas med kryddor, peppar och tydlig ek.

 

Avslutningsvis: Shit, den här är fin! Den är inte lika oljig som en GlenDronach eller lika rivig som en Ben Nevis. Den här följer Glengoynes hus-stil och bjuder på len och elegant sherry. Doften är väldigt mjuk, nästan parfymig, medan smaken bjuder på lite mer kropp. De bekanta noterna av äpplen, apelsin och florsocker är något återkommande när vi talar Glengoyne. Den är inte krävande på något sätt, men det kanske är lite där spänningen försvinner. Detta är en otroligt fin whisky som hamnar högt upp på gilla-listan men den är så lugn och behaglig att den saknar attityden som krävs för ett MVG.

VG
***

Kommentera här: