Kavalan Solist Bourbon

***
 
Jag tänkte att jag fortsätter på samma spår som förra inlägget och tar nästa del i Kavalans Solist-serie. Den här gången är det Bourbonlagrat som gäller.
 
Taiwan, som tidigare till största delen konsumerat cognac, började under 90-talet få upp ögonen för whisky. 2005 blev King Car´s destilleri "Kavalan" färdigt och kunde börja destillera whisky. På grund av den höga tempraturen så mognar whiskyn snabbare än i tex Skottland, vilket gjorde att Kavalan redan 2008 kunde buteljera sina första flaskor. Dock ska den ha fått ett tämligen skeptiskt mottagande och 2012 var det fortfarande ett relativt svårtacklat problem att få tag på en flaska i Europa. Någonstans i mitten av 2013 rasslade det dock till och Kavalan började vinna priser, vilket fångade såväl konsumenternas som importörernas uppmärksamhet. Bara under ett par år har Kavalan etablerat sig på den Europeiska marknaden och deras Solist Sherry har oundvikligen vunnit alla sherry-torskars (inklusive undertecknads) hjärtan. Dock tycks Solist bourbon inte riktigt lyckats nå samma poppuläritet som Sherry-lagringen. 
 
Med Kavalans frunktiga grundsprit lagrad i ex Bourbon-fat  (dessutom okylfiltrerad och på fatstyrka) så förväntar jag mig en riktigt maffig fruktsallad.
 
 
Kavalan Solist Bourbon
Oficiell buteljering
57,1%
 
Doft: Massor av exotisk frukt! Vågor av Ananas, mango, mogna bananer och kokos fyller genast näsan. Efter ett par minuter kommer även saftiga päron, honungsmelon och krämig vanilj. Doften är otroligt tjock och känns nästan smörig, utan att bli sliskig. Den är förvånandsvärt komplex och dofterna byter av varandra om vartannat. 

Smak:
Smaken är mycket lik doften. Den är väldigt söt och domineras främst av ananas, banan och kokos. Detta följs av vaniljstång, päron och gröna vindruvor. Smaken bjuder verkligen på en riktig fruktsallad. Alkoholen är dock väldigt diskret trots sina drygt 57%. Eftersmaken bjuder främst på ananas och mango tillsammans med liiiiite lite ek. Elegant!
 
Avslutningsvis: Detta är verkligen ett monster till bourbonlagring! Den är fantastiskt god och lever upp till alla förväntningar. Dock vinner Solist Sherry mitt hjärta, även om den kostar 100kr mer än Solist Bourbon.
Vatten påverkar doft och smak på samma sätt som Sherry Solist, doften blir lite tråkigare men smaken blir mer lättillgänglig. Vill du ha en kraftfull, fruktig bourbonlagrad whisky föreslår jag att du överväger Solist Bourbon eller någon single cask från Amrut (det tenderar att finnas gott om dem). Solisten vinner mest troligt i smak men om priset är en faktor så lägger jag nog dock hellre pengarna på Amrut. 
 
VG
***
   

Kommentera här: