Aberlour 18yo

***

Det är inte allt för ofta man ser Aberlour hos de oberoende buteljerarna, men jag lyckades hitta en!
Den här Aberlour har mognat i en Hogshead i 18 år, och sedan lade Robin på Blackadder vantarna på den. Whiskyn tillhör serien Aberdeen Destillers, som består av whisky som är ofärgad och okylfiltrerad men nervattnad till 46%. Den har flaskan hittade jag i en specialistbutik i Prag, kallad Kratochvílovci.
 
 
Aberlour 18yo
Aberdeen Destillers
Hogshead
En av 92 flaskor, 46%
 
 
Doft: En väldigt lätt doft (vågar jag säga tunn?). Doften domineras huvudsakligen av citrus, speciellt citronskal. Lite vanilj letar sig fram tillsammans med en gnutta rosmarin. Jag skulle över lag beskriva doften som lite sur och besk. Varken komplex eller tilltalande.
 
Smak: Lik doften i många avseenden. Huvudsakligen sträv och besk citrus med lite malt och någon smått kemisk not som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Beskan lättar med lite vatten och tid, men den är och förblit oimponerande. Finnishen bjuder mest på citronsaft och viss pepprighet.

Avslutningsvis: En besvikelse. Jag gillar Aberlours grundutbud men detta var inte min "cup of tea". Flera gånger för den tankarna till en fylligare Famous Grouse. Den känns yngre än 18 år, mer som en 10-åring. Efter 5-6 glas av denna så gav jag upp hoppet om den. Den fick dock tjäna det ädla syftet att skydda "the good stuff" när far min kom på besök. Bjudwhisky-stämpel på denna alltså.
 
IG
***

Kommentera här: