GlenDronach #1563

***
 
Jag tror knappast att det här destilleriet behöver någon närmare presentation vid det här laget.
Antalet Single Cask-buteljeringar från destilleriet hopar sig i skåpet men nu börjar tillväxt-takten lugna sig.
Priserna på GlenDronach, som så många andra whiskys, har höjts med chockerande takt. Detta gör att det känns mindre värt att köpa helflaskor, iaf innan man smakat dem. Detta gör att sample-byten är poppulära som aldrig tidigare. Jag brukar med jämna mellanrum hälla upp samples från mina redan öppnade flaskor för att sedan byta dessa mot andra samples från olika bekantskaper. Med lite tur så hittar man något som kittlar smaklökarna lite extra som man kan få tag på en flaska eller två. Det blir ett krångligare substitut för "try-before-you-buy-möjligheten" som finns i större delen av resten av europa.
 
Det här släppet från Glendronach är ett sample som jag fått från en kontakt i en whiskygrupp. Detta är en exklusiv butlejering för en butik i Frankrike. Glendronach har sålt ralativt många fat till diverse whiskybutiker, vilket tycks mindre vanligt hos de andra destillerierna. Tyvärr kan dessa butiksbuteljeringar i flera fall vara svåra att få tag på, speciellt när alla butiker inte skickar beställningar till tex Sverige.
I skrivande stund finns denna fortfarande att få tag på för 159 euro.
 
 
Glendronach 19yo
Oloroso Sherry Butt #1563
54,2%, Flaska 632/640
Exklusiv för La Maison du Whisky
 
Doft: Doften har den typiska fylliga Glendronach-karaktären. Röda druvor och fikonmarmelad går hand i hand med mörk chaklad och aromatisk kanel. Det hela kompleteras med tydliga brända mandlar och lite hö. Efter lite tid i glaset kommer även söta russin fram.
 
Smak: Smaken har full kraft redan från början och dukar fram framför allt rominlagda fikon och karamelliserade apelsinskal tillsammans med en skvätt armangac. Whiskyn har en oljig, nästan smörig, munkänsla. Fram emot slutet kommer även hö och en antydan till citrongräs. Finishen är dock torr och ganska klen och bjuder mest på ek och lite kaffe.
 
Avslutningsvis: Som alltid när det handlar om Glendronachs single cask så är detta väldigt gott. I gämförelse med destilleriets övriga single cask-släpp så försvinenr den lite i mängden dock. Den är absolut väldigt god, men är man väl bevandrad i Glendronachs utbud så är denna inget som höjer på ögonbrynen. En välbalanserad whisky med undantag för den något tama finishen.
Allt som allt... hatten av till Billy Walker och Co.
 
VG
***

Kommentera här: