Tomatin 12yo

***
 
Min första Tomatin någonsin, detta ska bli spännande!
 
Tomatin är ett höglandsdestilleri utanför Inverness. Om man tar väg A9 upp till Inverness så kan man se destilleriet på vänster sida. Till skillnad från små pitoreska destillerier som GlenDronach, Kilchoman och Glengoyne så är Tomatin ett smärre komplex och ser betydligt mer industriellt ut (sök "tomatin whisky" på youtube så ser ni). Med stor skala kommer behovet av datorer och ny teknik för att sköta hela processen, vilket tar bort en del av den nostalgiska, gammeldagsa magin.
Destilleriet producerar lite drygt 5 miljoner liter whisky per år, men ca 80% av spriten går till olika blends (vill minnas att de äger Talisman). Värt att nämna är också att de producerar en lätt "peated" version, kallad "Cu Bocan", som endast produceras en vecka om året.

 
Tomatin 12yo
Sherry och Bourbon casks
43%
Officiell buteljering.
 
Doft: Väldigt lätt och len. Först kommer päron och malt med vanilj och lite konserverade persikor. Med tiden blir persikorna tydligare tillsammans med mogen ananas. Den blir även smörigare och framhäer vaniljen. Den har även något blommigt som för tankarna till smörblommor. Ganska trevlig doft men den lutar tyvärr farligt nära det sliskiga parfymiga.
 
Smak: Den börjar som doften, med päron, vanilj och konserverade persikor. Ganska snabbt blir den dock maltigare och man skymtar lite ek. Någonstans finns något som för tankarna till gips vilket ger tråkig flashbacks från Isawa. Kanske lite sencha också. Finishen är maltig och kort. Känns lite yngre än 12yo tycker jag.
 
Avslutningsvis: Tomatin presenterar sig som "softer side to the highlands" vilket stämmer på alla sätt. Den är len, mjuk och ganska tunn. Känns som en tråkigare Glenfiddich 12yo. Inte speciellt intresant eller inspirerande, men smakar inte dåligt. Om de skippade kylfiltreringen och höjde ABVn lite grann skulle detta vara mycket bättre. Å andra sidan, den kommer inte vara för "ruff" för någon. För 379kr är den fortfarande värd att testa, eller stå som levande sköld när din pappa (som bara köper Famous Grouse) kommer på besök.
 
G
***

Kommentera här: