Smögen 100 Proof

***
"This is BIG whisky that will make an impact".
Så lyder de första orden på ettiketten av denna buteljering från Smögen. Även om whiskyn är stor så är destilleriet väldigt litet med kapacitet att producera 35 000 liter alkohol per år, men det bör understrykas att det är stor skillnad på vad ett destilleri teoretiskt KAN producera och vad de FAKTISKT producerar (vilket borde vara nämnvärt under 35 000 liter i detta fall). Vi är vana att se Smögen som privatbuteljeringar eller officiella limited editions och single casks. Detta är däremot Smögens första (och hitills enda) core range-buteljering. Det innebär att det är en officiell buteljering som ämnar vara stadigt tillgänglig. Dock blev den ruggigt populär och det dröjde inte länge förän batch 1 var slut och vi var tvugna att vänta innan batch 2 stod på hyllorna.
 
Denna heter "100 proof" vilket är ett gammalt mått för alkoholstyrka, som kommer från Storbritaniens glory days. Om en vätska är 100 proof innebär det att den är tilläckligt alkoholstark att hälla på krut och ändå kunna tända eld på det (eller 57,1% abv för oss som inte eldar krut regelbundet). Whiskyn är, som alltid, ofärgad och okylfiltrerad och är minst 6år gammal. Whiskyn är lagrad på små oloroso sherry quarter casks (ca 128 liter). Mindre fat betyder snabbare fateffekt. Eftersom Smögen utan tvekan tycks rikta sig åt whiskynördar så står även att whiskyn är gjord på tungt rökt korn av sorten Optic. Det sista säger mig föga men det kan ju vara roligt för andra, vad vet jag?
Som alla Smögens buteljeringar är denna 500ml. Det har blivit lite av ett signum för svensk whisky att buteljera på 500ml istället för 700ml (för vi ska ju vara så jävla måttfulla när det kommer till alkohol). Den korttjocka flaskformen får den dessutom att se ännu mindre ut.
 
 
Smögen 100 Proof, Batch 1
6yo, Sherry casks
57,1% abv.
Officiell Buteljering
 
Doft: Fyllig men rund doft, inte så stickig som unga rökbomber kan vara. Jag hittar halvtorkat sjögräs, anjou-chili och sotad grön paprika som legat direkt på kolen. Smögen har den där sköna, runda, maritima noten, med balansen mellan rök och torv och en fin bakgrundssötma. Spännande att jag hittar en lädernot tillsammans med vanilj, mineral och en aning kaffe. En svag hint av röda bär men inte mycket.
 
Smak: Den där aggressiva stickigheten som frånvarade i doften hugger i tungan till en början och det behövs lite vatten. Whiskyn har en fyllig och oljig munkänsla och det känns som att den fyller hela gommen och bihålorna. Här finns återigen de där gröna noterna av sjögräs, men framför allt gröna paprikor. Smaken är lite fruktigare än doften och jag hittar äppelskal, vanilj, och lite marsipan. Den där bakgrundssötman hänger med från doften och breder ut sig ännu mer efter lite vatten. Den här whiskyn pallar mycket vatten utan att drunkna.
 
Avslutningsvis: Vissa (t,ex Roy på Aquavite) menar att de blir ”rökdöva”, dvs att de med tiden får svårt att känna rökighet i whisky. Ibland undrar jag om jag är ”sherrydöv”. Den här whiskyn borde ha massvis med sherrynoter i sig men jag har lite svårt att hitta dem.
Om man börjar med att skriva "This is BIG whisky that will make an impact" måste man kunna backa upp det löftet, och här gör man sannerligen det. Whiskyn behöver åtminstone en skvätt vatten men pallar riktigt mycket. Detta är fan inte 500ml whisky, det är nästan 1000ml whisky i koncentrerad form!
Jag älskar Smögen och är stolt att Sverige producerar whisky på den här nivån! Smögen kan utmana samtliga Islay-destillerier enligt mig! En oljig fyllighet, fin bakgrundssötma och balansen mellan rök och torv är vad som gör Smögens whisky fantastisk. De kostar ju ca 800kr per 500ml, men det är fan valuta för pengarna enligt mig. Stadigt VG på denna!
 
VG
***

Kommentera här: