MR Champagne
***
Dags för ännu ett Mackmyra Reserve.
Den här är lite av en specialare. Detta är den enda "small batch" som Makcmyra gjorde för Reserve-sortimentet. Det som är i flaskan är en blanding av whisky från olika fat, enligt följande:
2% 30 liters Svensk Ek-fat, 3 års lagring.
22% 350 liters champagne-fat, 13 års lagring.
22% 350 liters champagne-fat, 13 års lagring.
24% 30 liters och 128 liters oloroso-fat, 6-8 års lagring.
52% 200 liters bourbon-fat, 4 års lagring.
Detta är alltså whisky av olika åldrar och fattyper som man kunde köpa 30 liter av och fylla i ett 30-liters bourbonfat för en "slutlagring". Personligen tyckte jag att whiskyn var väldigt god och en slutlagring var aldrig nödvändig, speciellt eftersom bourbonfat bara kommer bidra med mer av sånt som redan finns i whiskyn. Whiskyn var blandad till 51,9% abv och kostade 21 500kr när de såldes. Något som verkligen stack ut med det här erbjudandet är att det är en förblandad produkt med många nyanser från varierande ålder och fattyper, vilket inte annars var tillgängligt i Reserve-sortimentet. Jag gick med funderingar på att höra ifall jag kunde få fylla ett PX-fat med detta istället för bourbonfat (vilket jag tror hade varit fantastiskt) men jag var lite för feg för att efterfråga en sån särbehandling.
Champagnefaten köptes in måna år tidigare från Philipponnat, för att släppa Mackmyra Champagne, ett limiterat släpp och jag inte minns som speciellt imponerande. Därefter fyllde man faten igen och lät dem ligga i 13 år, vilket användes för denna utgåva. Då var Mackmyra de första och enda (mig veterligen) att lagra whisky på champagnefat, vilket flera producenter har gjort därefter.

Mackmyra Reserve
Champagne
51,9% abv. 3-13års ålder.
Lagrad i Bodås gruva.
Lagrad i Bodås gruva.
Privatfatsortiment
Doft: Ah, det här är NAJS! Doften är (som med alla Mackmyra Reserve) fyllig och den här kommer med ett stort lass marsipan, vanilj och gul frukt. Den ack så typiska bananen har hamnat ganska långt i bakgrunden utan det är istället gula sötsyrliga äpplen som ställer sig i förgrunden. Vaniljen och marsipanen smälter ihop på ett väldigt fint sätt. Ett par droppar vatten plockar fram friskare citronnoter och winegummin.
Smak: Smaken liknar doften väldigt mycket. Den här härligt sötsyrlig med gula äpplen och marsipan. Dock kommer skumbananen fram mera än i doften, vilket jag gillar. Ett par droppar vatten gör smaken ännu fruktigare och plockar fram ett rågat mått med citron- och apelsin-marmelad. Efter ett tiotal sekunder kommer en ganska behaglig ekighet fram.
Avslutningsvis: Det här är en av mina absoluta favoriter från Mackmyra och jag ångrar att jag inte köpte ett fat av detta! Den här spriten skulle ju fyllas på bourbonfat, vilket givetvis passar den, men jag kan inte släppa tanken på om man skulle slängt ner detta i ett PX-fat ca en månad. Det jag verkligen gillar med denna är att, under mässorna, så var detta en jag rekommenderade till både newbees och erfarna whiskynördar, och den blev väldigt omtyckt hos alla. Jag minns en tjej (kon kanske var 20-22år) som aldrig hade smakat whisky förut, men efter att jag lät henne smaka denna köpte hon 4 glas till under kvällen. Den är helt enkelt väldigt lätt att tycka om, och det var alltid denna, eller Extra Rökig Oloroso, som folk började komma och fråga efter under kvällen, för att de blivit rekommenderade av sina kompisar. Det var helt enkelt många fler än jag som tyckte att "de här e fan riktigt gott"!
VG+
***
***