Oban 14yo
***
Oban är ett litet, litet destilleri från världens största spritkonglomerat, Diageo. Oban destilleriet ligger mitt inne i den lilla hamnstaden med samma namn. oban ligger på den skottska västkusten och kallas ibland för "gateway to the isles" eftersom de flesta färjorna till hebriderna går därifrån. Jag rekommenderar verkligen att göra ett besök ifall man är i Skottland.
Men vafalls, jag skulle snacka om whisky, inte resemål. Anledningen till att destilleriet är så pass litet är eftersom det är beläget i sin lilla orginalbyggnad som är så pass inklämd att det inte går att bygga ut. Således är inte Oban någon whisky man ser överdrivet mycket av trots att de har en så stor ägare. Personligen ser jag inget fel i att vissa destillerier kan få förbli små och trogna sitt ursprung, istället för att bli en stor oigenkännerlig behemothversion av sig själv (tex Macallan destilleriet).
Oban är en av de där flaskorna som inte har försändrats speciellt mycket sedan en lång tid tillbaka. Innan jag började köpa whisky brukade Obans flaskor på systembolagshyllorna se ganska lockande ut, för när det kommer till design tycker jag att de har lyckats. Jag gillar den enkla, lite gammeldagsa etiketten med bilden av måsarna på klipphällen och den enkla men snygga destilleriloggan.
Tyvärr har Oban liknande presentation som övriga Diageobuteljer, dvs färgad, kyrlfiltrerad, buteljerad på 43% och på tok för dyr (850-900kr). Eftersom man bara uppger att whiskyn är lagrad i "oak casks" (vilket är ett baskriterium för att få kalla något whisky i Skottland) så vet vi inte vilken typ av fat whiskyn har lagrats på. Jag vågar dock påstå att om det hade rört sig om något annat än bourbon casks så hade man angivit det. När man blivit så pass erfaren att det är standard att ha >20 flaskor whisky hemma, så är det lätt att förbise Oban. Det var just därför som jag blev sugen på att köpa en flaska, för jag ville se om den faktiskt är det dyra blasket jag tänker att det är eller om jag missar något. Jag vet att Gwhisky har Oban som ett av sina absoluta favoritdestillerier.
Well well, here goes....
Well well, here goes....

Oban 14yo
43% abv
Officiell Buteljering.
Doft: Ganska lätt doft. Balans mellan maltighet och frukt, typ citrus eller gula äpplen. En tydlig not som jag vill kalla "humle", även om det känns lite malplacerat. Ibland för den tankarna till hö. Det finns absolut osötad lakrits, vanilin och saltad citron här. Överlag är inte doften varken komplex eller intressant. Den känns förvånandsvärt monoton för att vara 14yo. Humle + malt och de där nästan "ofruktiga" citrusnoterna kan, i ett kreativt sinne, byggas ihop till någon typ av maltig IPA.
Smak: Lätt, mjuk och fruktig. Mer malt än doften. Kombon shortbread, caramel och mjölkchoklad får sammanfattas med "Twix". Tunn munkänsla. Den smakar inte ung men den hade kunnat haft mer mognad efter 14yo. Den ger över lag intrycket av att vara så pass överprocesserad att inget intressant finns kvar längre.
Avslutningsvis: Oban 14yo doftar som en IPA och smakar som en Twix, vilket låter betydligt intressantare än vad det känns. Den känns så sönderblandad att den mest ligger som en annonym matta på tungan. Den är definitivt åt det torrare, saltare hållet
Förmodligen en stor andel refill bourbon barrels, vilket är precis vad vissa älskar. Jag känner dock att whiskyn saknar kropp och den saknar framför allt friktion i munnen. Den är så lätt och len så man längtar efter att känna den lite mer i munnen liksom.
Men i rättvisans namn så anar jag potential och önskar att den fanns i vettig presentation. Jag tror inte att det är destillatet det är fel på, utan hanterigen därav. Den känns så himla oförargeligt massmarket. Dock finns den inte hos självständiga buteljerare och jag vägrar betala för Diageos årliga "Special Releases" där de tar löjliga priser för fatstarka versioner av deras whiskys. Det här destilleriet skulle må bra av nytt ägarskap. Oban är ett väldigt litet destilleri så tänk om en självständig aktör kom in med insikten att Oban är begränsad i sin kvantitet, så därför förtjänar den att få sin kvalitet lyft. Jag känner att Oban lider av samma sak som så många andra av Diageos destillerier; den känns ganska tunn, processerad och åren på ettiketten känns inte i smaken. Ska jag vara ärlig så tyckte jag att den låg rätt bra till när jag öppnade flaskan, men ju längre ner i flaskan jag kommer desto plattare och ointressantare känns den. Den började faktiskt på VG men har, med tiden, dalat till ett relativt ostadigt G.
Jag kommer förmodligen aldrig att connecta med Oban, och det är inte destilleriets fel, det är Diageos.
Jag kommer förmodligen aldrig att connecta med Oban, och det är inte destilleriets fel, det är Diageos.
G
***
***