Clynelish: Retro Label

***
Första gången jag smakade en Clynelish var nått år efter att jag upptäckt single malt, och det var en 20cl flaska av deras standard 14-åring. Där och då var jag inte imponerad av vad jag smakade och gav destilleriet sparsamt med uppmärksamhet efter detta.
 
Nästa gång jag smakade en Clynelish var på en roadtrip 2011. Jag och några kompisar stannade till i Prag ett par dagar och jag begav mig naturligtvis på jakt efter stadens whisky-specialistbutiker. Bakom slottet och klostermarkerna, på den västra sidan om stan, hittade jag en liten anonym butik som specialicerat sig på whisky. Jag fick ett väldigt entusiastiskt bemötande av personalen som var glada att få en kund som uppskattade single malt av kvalité och inte bara köpte "lågpris-blends" som de tjeckiska invånarna. De hade ett skåp med ett 30-tal öppnade flaskor, och för ynka 100 CZK (ca 33kr) fick jag smaka fritt från innehållet. Mannen som hjälpte mig rekomenderade mig en 16-årig sherrylagrad Clynelish Raw Cask (no 3954) från Blackadder. Jag tappade hakan. Var detta en Clynelish? Den var så annorlunda från 14-åringen! För ca 700kr tog jag den sista flaskan de hade och gick genom dörren med ett leende på läpparna.
 
Sedan den dagen har jag smakat en hel del Clynleish, främst från oberoende buteljerare (t,ex Blackadder, Signatory, Adelphi m.m). Mina erfarenheter säger mig att Clynelish tycks göra sig bäst vid 15-16 års ålder och speciellt sherrylagrade buteljeringar kan vara enastående!
 
 
Clynelish Retro Label 18yo
Sherry Cask  Matured, 50,6%,
Buteljerad av The Whisky Exchange för The Whisky Show London, 2014
 
Doft: Initialt känner jag en tydlig puff av rök sticka i näsan. Efter att ha fått öppna sig ca 15min hänger fortfarande lite av röken kvar tillsammans med en antydan av svavel. Röken blandas ut av färska röda bär så som jordgubbar, smultron och hallon. Ingen ek eller krydda alls. Doften blir fruktigare och fruktigare med tiden. Otroligt fin doft som jag gärna spenderar tid med.
 
Smak: Smaken är söt och lätt. Först kommer lite peppar tillsammans med färska aprikoser, föjt av äpplen och lite mandel. Varken rök eller svavel. Även lite apelsinmarmelad och smultron. Avslutas med en ganska tunn finish med lakrits, mandel och äppelskal.

Avslutningsvis: En trevlig whisky som påminner om att Clynelish är värd att komma tillbaka till. Doften är otroligt fin, dock är smaken lite för lätt för mitt tycke. Jag hade gärna sett lite mer krydda och lite mer.... riv. Clynelish´s emblem är en vildkatt men den här känns lite mer som en kramgo innekatt, väldigt mysig men den saknar spänning.
 
VG
***

Kommentera här: