Smögen SC #P163

Doft: Kul, lite mescalfeeling över denna. Det doftar helt enkelt rökigt olivspad. Bränt socker, halvmultna löv som pyr på glöden, blöt stenhäll, lite bokna äpplen. Efter en stund kommer sånt där surdegsbröd med tranbär i, najs! Det ligger helt klart en funkighet rakt igenom, vilket är najs. Ibland hittar jag något i doften som jag inte kan beskriva som något annat än ”fruktig pecorino”. Typ som en korsning mellan en maffig pecorino och typ papaya (kanske mango).
Mescalpecorino serverad på pyrande höstlöv någon?
Smak: Vaniljfudge och marsmallows som snart börjar brinna. Gummidäck. Även här de lite jordiga halvmultna löven som pyr. Oliverna är inte alls lika påtagliga här som i doften, men de finns där. Pecorino-funkigheten hänger inte med i smaken. Smaken är helt enkelt inte alls lika komplex eller intressant som doften.
Avslutningsvis: Det är inte ofta nån snackar om ostnoter i whisky. Senast var Clydesdales noter för Ben Nevis single cask #2019. Sådanna (för vissa "märkliga") funkiga noter tenderar att passa betydligt bättre med rökig whisky än orökig enligt mig, och här gillar jag det faktiskt. Detta är långt ifrån den bästa Smögen jag har smakat men jag är glad att jag fick ett gäng flaskor av denna. Jag skulle inte skämmas över att ta med denna till Skottland (tex Islay), räcka nån ett glas och säga "kolla vad Sverige kan göra".
VG
***