Ledaig 10yo

***
 
Som jag tidigare nämnt så är Ledaig inte ett destilleri, utan namnet på den rökiga whiskyn från Tobermory. Jag har länge varit en förespråkare för Ledaig 10yo, och rekommenderar gärna denna till folk som vill ha förslag på rökig whisky. Ralfy, typ the OG av whiskytubers, utsåg Ledaig 10yo till sin "Whisky of the Year" i början av året, vilket gav mig lust att öppna en flaska. Efter att ha sippat på denna, till och från under ett halvår, så känns det som att det är på sin plats med en recension.
 
Vissa brukar beskriva Ledaig som ett fullvärdigt (om än lite mildare) substitut till Islay-destillerierna, medan andra menar att Ledaig saknar den charmiga rökkaraktären som bara Islay har. Det är då jag tycker att det är fantastiskt kul att vifta med viktigpetterfingret och påpeka attTobermory (som delar ägare med bl,a Bunnahabhain) tar sin rökmalt från Port Ellen Maltings på Islay. Dock kan jag fatta vad folk menar. Deras 10yo är inte en rökbomb på samma sätt som Islayrökarnas motsvarigheter, dock tycks detta vara "by design". Ledaig kan vara lika rökigt som Islay-rökarna (vilket tex deras 13yo bevisat) men bara för att man KAN betyder inte att man VILL. Ledaig är inte Ardbeg eller Laphroaigh etc, och borde således inte försöka vara det heller.
 
 
 
Ledaig 10yo
46,3% abv,
Officiell Buteljering.
 

Doft: Det första som möter näsan är en tydlig torvighet, men kanske inte lika mycket rök. Ta en eller två sniffar till så kommer snabbt en tydlig fruktighet fram. Sådana riktigt mogna conferans-päron och nektariner kommer med en rejäl dos vanilj. Torven ligger över med en najs jordighet tillsammans med avvägda mängder vitpeppar, rostade nötter och mörk choklad. Dock är det frukten från bourbonfaten som är basen i doften och torven ligger som en najs topping.

 

Smak: Whiskyn känns balanserad, vilket kommer vara ett ledord här. Alkoholen värmer utan att stickas. Torven och frukten samsas med varandra på ett fint sätt. Likt doften så är inslagen från bourbonfaten väldigt tydliga, i form av päron, apelsin och nektarin. Torven känns mer maritim här och ger känslan av jord, hö men också lite mineraliska noter. Whiskyn har en medelstor finish som lämnar en kalkig känsla i munnen.

 

Avslutningsvis: Detta är en tydligt rökig whisky, men jag vill argumentera att den inte är en röksmocka som Islay-destillerierna kan vara. Detta är fint avstämt och ordet ”balans” går som en röd tråd genom allt. Jag gillar verkligen rökighet i whisky. Det ger en uppsättning komplexa dofter och smaker som verkligen tilltalar mig, men jag vill inte att det ska vara det enda i en whisky. Om vi ska vara flummiga en stund så tänk på torv/rökighet som choklad. Det är awesome men kan bli lite tråkigt bara för sig själv. I den här metaforen så kan jag uppleva tex Octamore som chokladglass med browniebitar i och chokladsås uppe på, det blir bara mycket av samma. Ledaig 10yo, i det här fallet, är najs vaniljglass med lite skivad frukt och alltihop toppas av chokladsås. Torven får gärna vara en kompletterande faktor för mig som inte bara tar över allt annat. Det ska ge nyans till en redan bra bas och det tycker jag att Ledaig 10yo gör bättre än många Islaydestillerier. För 545kr (på Systembolaget) så tycker jag inte att detta är något att bråka om. Helt klart ett värt köp. Fortfarande inget för den som är rädd för rök, men kanske snarare ett nästa steg för den som kom in i whisky via röksmockorna och nu kan gå vidare till att upptäcka att det kan få finnas mer än rök i en whisky. Hatten av till Ledaig 10. En, enligt mig, underskattad rökare från innre Hebriderna.

 

VG
***

Kommentera här: