GlenDronach 15yo Revival

***
 
Visst har ni saknat GlenDronach? Visst? VISST?

Den här gången är det dock inte en single cask. Det här är deras 15yo med tillägsnamnet "Revival". När destilleriet föll i Billy Walker & Co. ägo så lanserades deras core range med 12yo, 15yo, 18yo och 21yo. Riktigt jävla fin core range om man frågar mig. På den tiden kostade 15yo 500kr (+-50kr) och var den buteljeringen som byggde upp den GlenDronach-kult som lever och frodas idag. Skillnaden på då och nu är att den brukade vara 100% oloroso-lagrad, men efter ägarbytet till Brown Foreman, och Rachel Barries tillträde som master blender, lagrar man den nu på en blandning av PX och Oloroso.
 
Som jag minns det hade den gamla 15yo en tydligare kryddighet och framför allt en rancio som den nya 15yo inte har. Jag ska se om jag kan fixa en jämförande provning med de båda framöver.
 
 
GlenDronach 15yo Revival
PX + Oloroso Butts
46%abv
Officiell Buteljering
 
Doft: Supertydliga sherryinslag! Tyyyyyp jul i ett glas. Kanske världens mest uttjatade doft/smak-not när det gäller sherrylagrad whisky men julkaka (christmascake)! En lagom murrig känsla med kladdiga dadlar, russin och torkade aprikoser. Även glöggposherade päron (satan vad gott sånt är). Rätt snabbt så kikar det fram kryddigare noter av kanel, nejlikor och polerat trä. Med lite frisk luft snöar det ner tydligt farinsocker också.
 
Smak: Övre sidan av medelfyllig munkänsla. Sherryfrukterna hänger kvar från doften men kryddorna kommer fram mer. Här kommer även milt kaffe fram med en generös dos farinsocker. Den har hunnit få den där mogna komplexiteten som brukar komma kring 15-sträcket.
När man svalt den så försvinner den några sekunder innan den kommer tillbaka med en känsla av röda äpplen i en fuktig jordkällare. Den finishen är en av grejjerna som jag tycker är riktigt najs med den här whiskyn.
 
Avslutningsvis: Den här är underbar för sin prisklass och slår whiskys som är dubbelt så dyra (tex den eminenta Glengoyne 21yo). I mitt minne så var den gamla 15yo bättre och den kostade dessutom 200kr mindre, men det talar snarare om hur galet bra deal det var på den tiden. Den här har inte riktigt samma rancio och känns lite fräschare än föregångaren men är grymt bra ändå! Typ 750kr för denna. Köp, öppna, skåla och njut tametusan!
 
VG+
***

Kommentera här: