Yushan Peated
***
Har ni läst de två tidigare inläggen för Yushan Bourbon och Yushan Sherry så anar ni nog vart detta lider. Jag har ju, sedan tidigare, en allmän skeptisism kring asiatiska destillerier och deras förmåga att göra rökig whisky och de tidigare flaskorna har inte hjälpt inställningen till denna.
Som sagt, jag klickade hem denna, och de andra två Yushan, för ca 500kr på auktion. Jag såg inte hur det INTE kunde vara värt pengarna, ack så naiv jag var på den tiden.
Äh, vi skiter i att babbla mer så rycker vi av det här plåstret snabbt. Rökig sprit på 4 år... 46%.... jada jada....

Yushan Single Malt (peated)
First Fill Bourbon Cask
4yo, 46% abv.
Officiell Buteljering
Doft: Doften är förvånandsvärt lätt och är den minst stickiga av Yushans tre buteljeringar. Det första jag känner är inte torv, utan torrt trä. Det finns en torvighet, utan rökighet egentligen, men den ligger liksom bakom ekigheten. Om jag doftar djupt och letar så kan jag nog hitta lite lemoncurd längst bak också. Trä, något torvig med spår av citrus, det blir inte mer komplext än så.
Smak: Whiskyn är ganska len på tungan, men tyvärr är smaken på den lättare sidan av medel, vilket är lika väntat som önskat av en ung, "peated" whisky. Smaken är fortsatt ekdominerad men torven tar ett litet steg tillbaka jämfört med doften, samtidigt som frukten tar ett steg fram. Nu är jag säker på att jag känner lite blandad citrus, och vem vet, kanske lite vanilin också. Någonstans i mixen tror jag att det ligger ett oxiderat golden delicious också. På eftersmaken får jag blyertspenna och något som påminner om olivspad, och tyvärr gillar inte jag oliver.
Avslutningsvis: Jag blir lite förvånad när jag läser mina egna smaknoter. När jag dricker den här whiskyn så känns det som en av de mest onyanserade whiskys jag har druckit. Smaken känns väldigt lik doftbeskrivningen, men jag tycks ju ha hittat ett par nyanser till i smaken. Ärligt talat så smakar inte detta illa, men den är absolut tråkig och uppfyller inte förväntningarna på långa vägar. Den är inte värd att köpa, även om jag kan dricka den om någon bjuder mig. Men egentligen känns den inte värd att nöta på levern för, om jag ska vara ärlig.
Som sisten ut på Yushan-serien så känner jag att flaskorna nätt och jämt var värt 500-lappen jag betalade, vilket ändå förutsätter att jag hittar ett användningsområde för flaskorna i efterhand. Om jag vaskar den här och sherry cask så kanske jag kan använda bourbon cask för att göra whiskyvinäger, om jag hittar en vinägermamma.
IG
***
***